23.08.2016 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Profesionálním střihačem ovcí na plný úvazek

Je to již dvanáct let, co se Lukáš Neugebauer zařadil mezi profesionální střihače ovcí. Svou profesní dráhu odstartoval kurzem střihačů ve Skotsku a stříháním ovcí ve Velké Británii a na Novém Zélandu.

 

Nejen kvůli profesnímu zaměření, ale také kvůli nabytým zkušenostem ze zahraničních ovčáckých velmocí jsme Lukáše požádali o rozhovor.

 

Co napomohlo vašemu záměru stát se profesionálním střihačem ovcí?

Velmi mi pomohlo doporučení od instruktora Colina Mc Gregora a možnost stříhat u nejlepšího kontraktéra (člověk, který má na starosti vše kolem stříhání ovcí) ve Skotsku Iana Mowata.  Tento tehdy pětašedesátiletý Skot zajišťoval střiž největším farmářům v zemi, kteří měli ve stádu minimálně 500 ovcí, ale i tři tisíce zvířat. K tomu účelu zaměstnával v sezóně pět profesionálních zahraničních střihačů, zejména z Austrálie a Nového Zélandu, a s nimi i jednoho začátečníka, z něhož za sezónu udělal profesionála.

 

Jak dlouho a v jakých oblastech jste sbíral zkušenosti?

Nejdříve jsem se vydal do  Skotska, kde jsem strávil tři měsíce. Ubytovaní jsme byli u Iana Mowata, který měl v oblasti na severu Skotska v okolí města Inverness vybudované zázemí. Bydleli jsme v jednolůžkových pokojích, jídlo na celý den a denně čisté pracovní oblečení nám  připravovala Ianova žena.

Po nabytých zkušenostech a touze se ještě více zdokonalit jsem se rozhodl vypravit do ovčácké velmoci – na Nový Zéland. Ubytování jsem měl zajištěné přes kontraktéra Mackintoshe. Opět to bylo v kempu pro střihače ve městě Taumarunui ve středu severního ostrova Nového Zélandu. Celkem, tedy střihačů  a všech okolo práce s vlnou, nás bylo v tomto zařízení ubytováno asi 50 lidí. Práci na následující den nám přiděloval šéf Charlie Burton vždy u večeře. Přitom průměrnou farmu na Novém Zélandu reprezentuje kolem pěti tisíc ovcí.*

Více se dočtete v některém z aktuálních čísel časopisu Náš chov.

 

 

 

 Lukáš Neugebauer v oblastní soutěži střihačů na Novém Zélandu

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down