Prognóza pro mléčné výrobky EU na rok 2025

Podle nedávno zveřejněné zprávy USDA GAIN se předpokládá, že produkce mléka v EU v roce 2025 klesne v důsledku klesajícího počtu krav, napjatých marží chovatelů dojnic, ekologických předpisů a propuknutí chorob. Očekává se, že nižší produkce mléka bude částečně kompenzována nižší očekávanou spotřebou tekutého mléka a v důsledku toho se předpokládá, že mírně klesne i spotřeba.

Pokles produkce mléka bude vyžadovat, aby se zpracovatelé mléka pečlivě rozhodli, k čemu dostupné mléko využijí. Předpokládá se však, že výroba sýra zůstane primárním cílem odvětví zpracování mléka a mléčných výrobků v EU, což bude podpořeno solidní domácí spotřebou a pokračující poptávkou po vývozu. Očekávaný nárůst výroby sýrů v roce 2025 půjde na úkor výroby másla, odtučněného sušeného mléka a výroby plnotučného sušeného mléka.

Snížení produkce mléka

V roce 2025 se předpokládá, že všechny dodávky mléka do EU dosáhnou 149,4 milionu tun, což je o 0,2 % méně než revidovaný odhad z roku 2024, s mírným poklesem produkce kravského mléka. Nízké marže zemědělců v kombinaci s environmentálními omezeními a propuknutím nemocí u hlavních producentů nadále vytlačují některé menší zemědělce z produkce. Očekává se, že tento trend povede v roce 2025 k poklesu počtu krav, který nebude plně kompenzován zvýšenou produktivitou, což povede k nepatrně nižším dodávkám kravského mléka v roce 2025 na 145,3 milionu tun. V roce 2024 se odhaduje, že dodávky kravského mléka dosáhnou 145,6 milionu tun, což je o 0,3 % více než v roce 2023. Na druhou stranu se očekává, že domácí spotřeba tekutého mléka bude nadále klesat a v roce 2025 bude činit 23,5 milionu tun, což je pokles o 0,3 %. S nižší produkcí mléka v roce 2025 se předpokládá, že spotřeba také klesne o 0,2 %. To bude vyžadovat, aby se zpracovatelé mléka rozhodli, k čemu dostupné mléko použijí.

Produkce sýrů se zvýší

Přestože je k dispozici méně mléka, předpokládá se, že produkce sýrů v EU-27 dosáhne v roce 2025 10,8 milionu tun, což je o 0,6 % více než v roce 2024. Výroba sýra bude i nadále primárním cílem mlékárenského průmyslu EU, který bude podporován solidní domácí spotřebou sýrů a pokračující poptávkou po vývozu. Nárůst spotřeby je podpořen rostoucími příjmy a hospodářským oživením ve spojení s oživeným sektorem pohostinství a cestovním ruchem, zatímco vývoz těží z rostoucí poptávky po speciálních sýrech. Očekává se, že vývoz sýrů z EU dosáhne v roce 2025 1,4 milionu tun, což představuje mírný nárůst o 0,4 %; Očekává se, že růst vývozu bude mírně omezen zlepšenou domácí poptávkou v Evropské unii. V září 2024 byla EU v cenách sýrů na světovém trhu téměř na stejné úrovni jako Oceánie, zatímco ceny v USA byly výrazně vyšší. Vzhledem k tomu, že více než 50 % vývozu z EU směřuje do čtyř zemí (Spojeného království, USA, Japonska a Švýcarska), vývozci z EU se zaměří na vývoj na těchto trzích.

Zásobování mlékem ve prospěch sýra

Předpokládá se, že produkce másla v EU-27 bude v roce 2025 činit 2,1 milionu tun, což je o 1 % méně než odhadovaná úroveň z roku 2024, protože nižší dodávky mléka upřednostní výrobu sýra před máslem a odtučněným sušeným mlékem. Odhaduje se, že v roce 2024 se produkce másla v EU-27 sníží o 1,4 % v důsledku zvýšení výroby sýra; Očekává se, že klesající spotřeba másla také podpoří nižší produkci, zatímco se očekává, že trend obav spotřebitelů o zdraví negativně ovlivňuje poptávku po másle. Předpokládá se, že vývoz másla z EU-27 se od roku 2024 zvýší o 4 %, přičemž klesající úroveň domácí spotřeby umožní tento malý nárůst vývozu. U odtučněného sušeného mléka se v roce 2025 předpokládá produkce v EU-27 na úrovni 1,4 milionu tun, což je o 4 % méně než v roce 2024 kvůli nižší dostupnosti mléka a očekávání, že slabší čínská poptávka bude i nadále zatěžovat globální trhy. Domácí spotřeba se v roce 2025 odhaduje na 0,68 milionu tun, což je o 1,4 % méně než v roce 2024, a to v důsledku mírně nižších dodávek mléka a upřednostňování výroby sýrů před ostatními mléčnými výrobky. To by mělo být vyvoláno i slábnoucí poptávkou ze strany krmivářského sektoru v důsledku očekávaného snížení počtu zvířat. V roce 2025 se předpokládá, že vývoz odtučněného sušeného mléka z EU-27 klesne o 6,8 % po odhadovaném 6% poklesu vývozu v roce 2024.

Snížení sušeného plnotučného mléka o 5 %

Předpokládá se, že výroba sušeného plnotučného mléka v EU-27 v roce 2025 dosáhne 580 000 tun, což představuje 5% pokles oproti úrovni z roku 2024. Nižší nabídka mléka upřednostní výrobu sýra před sušeným plnotučným mlékem. Současně se předpokládá, že domácí trh v roce 2025 nepatrně poklesne a vyšší ceny budou přínosem pro používání alternativ sušeného plnotučného mléka při zpracování potravin. V roce 2025 se očekává, že vývoz sušeného plnotučného mléka dále klesne oproti úrovni z roku 2024, přičemž poptávka z Číny bude nižší a na ostatních trzích bude silná konkurence z Nového Zélandu.

Politika EU: strategické plány pro každý členský stát EU

Mlékárenský sektor EU má i nadále obavy ohledně nové společné zemědělské politiky (SZP) a provádění Zelené dohody pro Evropu, které podle tohoto odvětví negativně ovlivňují rozhodnutí zemědělců pokračovat v produkci. Podle zprávy USDA GAIN by posílení politik EU v oblasti životního prostředí a zmírňování změny klimatu mohlo vyžadovat další neproduktivní investice a dále narušit ziskovost mléčných farem. A částečně kvůli obavám zemědělců jsou nová ustanovení rozmělňována nebo jejich implementace odkládána. V roce 2025 se předpokládá, že dopad války na Ukrajině na výrobní náklady zeslábne. EU však Ukrajinu nadále podporuje a do 5. června 2025 byla prodloužena bezcelní a bezkvótová dovozu ukrajinských zemědělských produktů na trh EU. Zdá se však, že toto ustanovení má na odvětví mléka a mléčných výrobků v EU méně významný dopad. Strategické plány SZP zahrnují předpokládané intervenční strategie a nástroje SZP, které budou jednotlivé země EU využívat v letech 2023 až 2027 k dosažení cílů SZP. Strategické plány SZP jednotlivých zemí EU budou důležité pro utváření budoucnosti mlékárenského průmyslu EU. Strategické plány SZP pro hlavní producenty mléka v EU (Německo, Francie, Polsko, Nizozemsko, Itálie a Irsko) budou zajímavé, protože na tyto země připadá téměř 70 % produkce mléka v EU. EU se zaměřuje na mezinárodní obchod se zeměmi mimo EU a připomíná různé dovozní režimy, které se uplatňují na vstup mléčných výrobků do EU, přičemž preferenční dovoz je zajištěn sníženým nebo nulovým clem, většinou jako dovozní kvóty. Požadavky v rámci vývozních a dovozních režimů pro mléčné výrobky jsou stanoveny (s účinností od roku 2019) v nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2020/760 a prováděcím nařízení Komise (EU) 2020/761.*

Dairy Global

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down