21.12.2017 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekt Biomléko odstartoval

České biomléko plní nejvyšší standardy kvality. Stoupá proto o něj zájem jak u spotřebitelů v ČR, tak i v zahraničí a poptávka převyšuje nabídku. Ministerstvo zemědělství a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců proto podporují zvýšení jeho produkce. Jednou z cest, jak ho dosáhnout, je přenos informací, díky nimž budou producenti konvenčního mléka vědět, jak vstoupit do procesu certifikované bioprodukce a jaké výhody jim tento krok přinese.

„Aktuálně evidujeme stále rostoucí poptávku po mléčných produktech v biokvalitě, nabídka však nestíhá tuto poptávku plně následovat a potenciál rozvoje odbytu této komodity je významný. Než se farma stane ekologickou a začne produkovat biomléko, musí absolvovat náročné přechodné období, které trvá obvykle dva roky,“ vysvětluje Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců dne 30. října 2017 odstartoval školením poradců rozsáhlý tříletý projekt Ministerstva zemědělství zaměřený na podporu produkce biomléka. V rámci projektu nabídne konvenčním podnikům podporu při přechodu na ekologickou produkci biomléka prostřednictvím individuálního či komplexního poradenství, ukázek příkladů dobré praxe, seminářů, exkurzí a vzdělávacích materiálů. Ekologickým podnikům pak nabízí možnost optimalizace hospodaření, poradenství v oblasti zpracování a produkce.

„Zapojeným podnikům máme co nabídnout. Významné je zejména poradenství pro konvenční podniky, které uvažují o přechodu na ekologickou produkci. Cílíme především na rodinné farmy, ale rádi podpoříme i podniky střední nebo větší velikosti. Víme, že přechodné období je pro všechny podniky náročné, bojí se mnohého: nárůstu byrokracie, výkyvů v ekonomických výsledcích, poklesu dojivosti a ztráty výnosů, ale i likvidace plevelů. S tím vším jim chceme pomoci. Máme znalosti a kompetence, abychom podniky úspěšně přechodným obdobím provedli,“ slibuje Kateřina Urbánková.*

 

Více si přečtete ve Farmáři č. 12/2017.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down