15.09.2025 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průvodce výživou z lupiny poskytuje informace o výživě a zpracování

Lupiny se objevují jako slibný zdroj bílkovin pro krmiva. Nový průvodce Kanadského výzkumného centra pro krmiva sdílí nejnovější výzkum o zpracování lupin a výživě pro přežvýkavce, monogastrické živočichy a akvakulturu. Průvodce se zaměřuje na základní studie, plochu a aktualizace výzkumu specifického pro druhy krmiv.

Lupiny nadále pronikají do sektoru krmiv v Kanadě a mimo ni, přičemž nový průvodce krmivem bude brzy zveřejněn Kanadským výzkumným centrem pro krmiva na Universitě v Saskatchewanu, založený na jeho nedávných studiích o odslupkování, mletí a výživové analýze.

Lupiny byly historicky pěstovány v několika oblastech světa jako krmivo pro hospodářská zvířata. Pro krmivo a potraviny se nyní pěstují široce v Austrálii (zejména v západní Austrálii), s určitou produkcí v Kanadě, Anglii, Itálii, Řecku, Španělsku, Portugalsku, Rusku a dalších zemích.

Lupiny vzbuzují silný zájem jako ingredience pro krmiva z mnoha důvodů. Nabízí kompletní profil aminokyselin a mají úroveň bílkovin podobnou sóji, asi 36 %. Také obsahují velmi málo škrobu, mírné úrovně převážně nenasycených tuků (8 %) a střední množství karotenoidů, jako je beta karoten. I když lupina obsahuje značné množství vlákniny, výzkum ukázal, že i mladá prasata (30 kg) mohou účinně zpracovávat vlákninu lupiny na úrovni příjmu 35 %. Existuje zájem o zvýšení příjmu krmiva a rychlosti růstu prasat použitím specifických enzymů lupiny, polygalakturonázy a pektin methylesterázy. Lupiny jsou také snadné na manipulaci a skladování díky nízké úrovni vlhkosti a robustnímu obalu semen, který je neprostupný pro hmyz. Pokračuje genetické zlepšování pro další snížení obsahu alkaloidů, přičemž bylo identifikováno několik enzymů zapojených do syntézy alkaloidů.

Loupání, mletí a vodítka pro krmení

V Kanadském centru pro výzkum krmiv, bylo nedávno dokončeno krmné produkční ověření Lupinus angustifolius pěstovaného v Albertě, evropské odrůdy rozmnožované v Kanadě na základě smlouvy pro Lupin Platform (LPI), která rovněž drží práva na distribuci této odrůdy v Severní Americe. LPI je v šestém roce vývoje celého hodnotového řetězce lupiny. Na základě této analýzy Centrum na jaře vydá příručku pro krmiva pro přežvýkavce, monogastry a akvakulturu. Obsahovat bude přehled aplikací lupiny z referencí a doporučení pro její použití. Pro příručku bylo provedeno zkušební válcování, které proběhlo dobře, a také prošli lupinová semena válcovou a kladívkovou mlýnicí, aby se zjistilo, která z těchto metod funguje nejlépe. Přenosná válcová mlýnice měla problémy se zpracováním rozbitých lusků a průchodnost semen byla pomalá. Také měkkost těchto semen, čerstvě z kombajnu, neumožňovala příliš konzistentní „zpracování“ . Nejvhodnější je hned po sklizni vyčištěné semeno, které bylo uloženo alespoň měsíc v sile, aby podstoupilo ‚silo-pot‘ nebo tvrdnutí.“ Kladívkový mlýn byl úspěšnější a umožnil zpracovaným lupinám plynuleji proudit. Nicméně velmi malé síta (1/16 palce), která byla potřebná, vyžadovala hodně elektřiny. Přibližně 75 % lupin v Severní Americe je v současnosti používáno v krmivech. V roce 2024 LPI pronajal 680 akrů a zpracoval přibližně 480 tun.

Využití u dojnic

U přežvýkavců je lupina se slupkou cenným krmivem díky stravitelným vlákninám. U monogastrických druhů se očekává, že by produkt bez slupky byl žádoucí, protože slupky by pro většinu z nich nebyly tak prospěšné, možná s výjimkou březích prasnic. Požadovaná velikost částic mletých lupin pro dojné krávy závisí na dalších složkách směsi. Odkazuje na kanadskou mléčnou farmu s 800 kravami, na které byly lupiny úspěšně krmeny asi 18 měsíců, a kde směs obsahuje také hodně vedlejších tekutých mléčných produktů, jako je syrovátkový permeát a podmáslí. Přehled o krmivu pro skot z lupin z Austrálie z roku 2020 uvádí, že australské odrůdy lupin jsou velmi vhodné jako krmná složka vzhledem k jejich vysoké stravitelnosti a hodnotě metabolické energie. Většina studií, které porovnávaly krávy krmené lupinami a krmnými obilninami v dojírně, zjistily, že lupiny produkují více mléka, tuku a proteinu.

Zdroj: AllAboutFeed,

Zpracoval: Ing. Josef Svoboda, CSc.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.