Doslova rájem pro děti a jejich rodiče je Pension U Sebastiana v šumavském podhůří ležící na polosamotě, na okraji malé vesnice Hodousice nedaleko Nýrska. O spokojenost hostů se tu s láskou a péčí stará Lucie Hrabětová, její muž Radomil se věnuje mimo jiné provozu farmy zaměřené na pěstování obilnin a chov koní. V tomto až idylickém prostředí v obklopení přírodou vyrůstají jejich dva synové – osmiletý Sebastian a šestiletý Kristian.
„Sem do podhůří Šumavy jsem se přistěhoval s rodiči v roce 1989 z Prahy. Moje akční maminka tu zakládala Občanské fórum, pomáhala lidem v okolí vyřizovat restituce, a nakonec začala i sama hospodařit v prostorách bývalého Státního statku Dešenice. Pamatuji si, jak jezdila za inspirací a radami na farmy v sousedním Německu, aby se poučila, jak nejlépe farmařit. Dodnes se rodiče hospodaření na výměře necelých 400 hektarů tady v Hodousicích a okolí věnují,“ vysvětluje Radomil Hrabě.
S manželkou Lucií, dcerou Jaroslavy a Václava Čtrnáctých z farmy v Číčovicích, která si původně svůj život vysnila v centru Prahy, se seznámili při práci v realitách, jíž se Radomil stále zabývá.
„Dnes už bych ale rozhodně neměnila. Jsem doslova nadšená, že naši synové mohou vyrůstat na venkově a péče o penzion a naše hosty mě naplňuje,“ usmívá se Lucie.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že penzion nese jméno staršího syna Hrabětových, jeho původ je poněkud jiný. „Když dědeček, který žil celý život v Hrabalově Kersku, zestárl, chtěla ho mít maminka co nejblíž u sebe. Rodiče tedy koupili ruinu s vytrhanými igelity v oknech a vybudovali z ní apartmán pro dědečka a následně další, čímž v roce 1996 vznikl penzion. A protože míval děda chovatelskou stanici slovenských čuvačů, pojmenovali ho po jeho nejoblíbenějším psu – U Sebastiana,“ informuje Radomil.
Špalda, koně a levandule
Penzion je součástí farmy, na níž se Radomil Hrabě věnuje pěstování obilnin na 55 hektarech půdy, nechybí ani koně. Ekonomiku farmy pomáhá udržet i poskytování služeb při sklizni sena a senáže.
„Naší specialitou je špalda. Sice jde o náročnou plodinu, ale už vím, jak na ni, daří se nám dosahovat výborných výnosů za dodržení skvělých parametrů. Věnujeme se i pěstování různých druhů ovsa, pšenice a jednou za čtyři roky vysejeme také řepku – jako zlepšující plodinu,“ informuje Radomil.
Lucie se nadchla pro levanduli lékařskou a počínaje loňským rokem zasadila již 1500 rostlinek, na jejichž opojně fialovou barvu je krásný pohled přímo od ohrady s koňmi. „Mám v plánu destilovat ji na esenciální olej a hydrolát a vyrábět sirupy, případně i další produkty,“ plánuje pěstitelka.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!