Významné hladiny řepkového šrotu a pšeničné sušené lihovarské výpalky mohou podporovat růst a užitkovost podobně jako krmné dávky založené na sóje. To znamená, že mají potenciál nahradit v budoucnosti sóju. To byl jeden ze závěrů výzkumu prováděného ECO FCE, projektů FP7 financovaných EU, zaměřených na zvýšení efektivity využití krmiv a snižování ekologické stopy chovu prasat a brojlerů.
I když projekt skončil, ECO FCE se dále zaměřil na výživu, strukturu střevní mikroflóry a její profil i genomiku zvířete pro lepší porozumění vlivu na účinnost využití krmiv. Zkoumali vlivy enzymů a doplňkových látek rostlinného původu na využití krmných dávek s nízkým obsahem sóji a kombinaci pšeničných výpalků (DDGS) a řepkového šrotu. Hodnotila se granulovaná, vlhčená a tekutá krmiva.
Mohou být sníženy hladiny energie?
V jedné sérii pokusů u prasat v Irsku se zkoumal účinek fytázy, xylanázy/β-glukanázy a proteázy v dávkách s nízkým obsahem sóji a se sníženým příjmem energie a obsahu aminokyselin. Překvapivým výsledkem bylo, že nebyl drasticky snížen výkon prasete při dávkách s nižší energií (netto energie 9,4 MJ/kg) a aminokyselin (lyzin 8 g/kg). To představuje výzvu pro krmivářství s ohledem na současnou potřebu energie a lyzinu u vykrmovaných prasat s cílem je snížit. Celkově lze říci, že fytáza byla efektivní, zatímco přidání enzymů mělo malý vliv na výkon - růst prasat, i když byly koncentrace energie a aminokyselin sníženy. Užitkovost, resp. růst prasat byl podobný, ať už krmná dávka obsahovala sóju, nebo řepku a pšeničné výpalky.
Je třeba více práce
Celkově lze říci, že hlavní závěry řady nutričních studií prováděných u prasat a kuřat ukazují, že krmné dávky s významnými hladinami řepkového šrotu a pšeničných DDGS znamenají dobrou užitkovost - růst, a to ve srovnání s dietami s podobným obsahem živin na bázi sóji. Z tohoto důvodu mají uvedená krmiva potenciál vytlačit sóju. Nicméně účinnost enzymů není vždy patrná a je třeba cílenější studium v této oblasti, a to zejména proto, že budou třeba i enzymy, kromě fytázy, protože produkty jako DDGS jsou již zpracovávány. Nakonec zemědělci potřebují vědět, že enzymy nemusí být vždy účinné a že cílený přístup je lepší, než zavírat oči (zvláště když zisk je nízký).*
allaboutfeeed.net, březen 2017