Ve všech pádech skloňované welfare zvířat má v chovatelské praxi své opodstatnění. Chovatelé vědí, že optimalizací podmínek stájového prostředí předejdou stresovým reakcím zvířat doprovázeným sníženou užitkovostí. Pohodu brojlerových kuřat ovlivňuje především teplotní stres během ustájení. V rámci preventivních opatření se využívají tradiční ochlazovací prvky a hledají se další alternativy.
Drůbež je v porovnání se savci velmi citlivá na kolísání teplot vnějšího prostředí, protože její mechanismy regulace tělesné teploty jsou odlišné. Musí se totiž vypořádat s absencí potní žlázy a kvůli pokrytí povrchu těla peřím i s omezeným výdejem tepla kůží. Z důvodu rychlého růstu brojlerových kuřat (32–36 dnů) a s ním souvisejícího rychle se měnícího výdeje tepla a plynů je dosažení optimálního teplotního režimu, tj. teploty prostředí, relativní vlhkosti vzduchu a jeho dostatečné kvality, velmi obtížné.
Na farmě Mikulovice u Znojma,která patří ke třiceti drůbežářským provozům společnosti Vodňanské kuře, s. r. o., přikládají prevenci teplotního stresu velký význam.
„Ve dvou letních turnusech, to je asi od května do poloviny září, nahrazujeme slámu v podestýlce za tepelně ošetřenou rašelinu, která nefermentuje, čímž napomáhá k udržování požadované teploty ve stáji. Na všech farmách máme zavedené evaporační ochlazování brojlerových kuřat v letních měsících. K minimalizaci ztrát užitkovosti vyvolané teplotním stresem přispívá i přídavek krmného doplňku Axion, který obsahuje přírodní látky z kořene medonosného šišáku bajkalského,“ uvedl regionální manažer společnosti Vodňanské kuře, s. r. o. pro oblast Moravy Ing. Bohdan Bidmon.
Účinnou látkou uvedeného krmného doplňku, který se osvědčil jako účinný preventivní prostředek proti následkům teplotního stresu u všech druhů a kategorií drůbeže, je flavonoid baicalin. Pokusná sledování se zařazením krmného doplňku na bázi šišáku bajkalského v poslední třetině výkrmu brojlerových kuřat potvrdila nejen nižší mortalitu, ale i dosažení vyššího přírůstku a lepší konverze krmiva.*
Více se dočtete v časopisu Krmivářství