22.05.2018 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rezervy při dojení krav se stále přehlížejí

Narušení osvědčené rutiny významně ovlivňují nikoliv pouze užitkovost, ale i zdraví, reprodukční ukazatele a také výskyt neadekvátních projevů v chování krav. To, že tyto negativní projevy primárně ovlivňují i produkční náklady na mléko, je zcela nasnadě.

Problematika celého technologického okruhu dojení se nevztahuje jen na prostor dojírny. Dojení totiž začíná již přesunem dojnic do čekárny, do dojírny a po ukončení dojení zpět do stáje či vyhrazených kotců pro další ošetřování, podle schémetu

Stáj–přeháněcí chodba–čekárna–dojírna–vyhrazené kotce pro ošetřování, přeháněcí chodba– stáj

 Časový úsek přesun dojnic

Více než často se setkáváme s nadměrným ruchem ve stáji v úzkých uličkách. Nejlepším řešením nejsou naháněcí chodby o šířce pro jednu krávu, protože to je již stísněný prostor. Do dojírny musí chodit krávy snadno a plynule.

Časový úsek pobyt v čekárně

Velmi často se vyskytující chybou na našich farmách, a to především rekonstruovaných, jsou plošně nedostatečně dimenzované čekárny. Osvětlení čekáren alespoň 200 Lx ovlivňuje chování zvířat. Ochota krav ke vstupu ze stáje do čekárny je totiž mnohem vyšší, než když vstupují do přítmí, kterého se přirozeně obávají.

Časový úsek pobyt včekárně

Dojnice tráví v čekárně mimo krmný žlab a lože před a po dojení více než 60–90 minut. Toto maximum je omezeně platné u průměrné užitkovosti do 6–7 tisíc litrů mléka. Při vyšší užitkovosti se tento čas musí radikálně snižovat pod 60 minut.

Závěrem

Na uvedené chyby a omyly v projekci, výstavbě a provozu dojíren je nutné se dívat v celém kontextu stáje, resp. chovu. Ani perfektní, bezchybná dojírna nemůže vylepšit závažné chyby v technologickém okruhu krmení, podestýlání, odklizu mrvy či kejdy, větrání atd. Dojírna mléko nedělá!

Doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., technolog – specialista

 Podrobněji v časopisu Náš chov 6/2018.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down