Mnohé zemědělské podniky se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovních sil. Sehnat vhodné pracovníky nebývá jednoduché, zvláště do živočišné výroby. S nedostatkem zaměstnanců se lze vypořádat větším využíváním robotické činnosti. Pomocí robotů lze nejen dojit, ale také krmit a vykonávat mnoho dalších činností.
Množství informací i z oblasti živočišné výroby zaznělo na videokonferenci nazvané Technologie umělé inteligence v zemědělství. Zajímavou akci uspořádala Česká technologická platforma pro zemědělství ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i.
Jak umělá inteligence pomáhá optimalizovat dojení, zdraví a spokojenost krav objasnil Ing. Tomáš Borovička z firmy Datamole, s. r. o. Vysvětlil, že na robotické farmě roboti běžně umějí kmit, dojit, uklízet nebo míchat i rozvážet krmivo.
Zvládají i další činnosti, například sklízet a dovážet do kravína zelenou píci z přilehlé louky. Umělá inteligence tedy optimalizuje nejen dojení, ale přispívá i k lepšímu zdravotnímu stavu skotu a větší spokojenosti krav.
Dojení zajišťuje autonomní robot, do kterého si zvíře dokáže samo vlézt. Zařízení připojí násadce na struky a spustí se dojení. Je potřeba, aby celý proces byl pro dojnice co nejpříjemnější.
Otázkou zůstává, jak dojení optimalizovat. Robotická zařízení jsou nastavena pro určitou skupinu zvířat, ale každá dojnice má specifické vlastnosti. Ideální stav představuje optimalizace dojení pro každé zvíře.
Ing. Borovička připomněl, že při každém dojení zároveň probíhá analýza mléka, která je důležitá pro stanovení kvality. Pro následné zpracování se například hodně tučné může dobře uplatnit na výrobu sýrů.