Farma Konvalinkových v Jimramovských Pavlovicích se zabývá chovem masného skotu. Nejprve se zaměřili na plemeno charolais, aktuálně se soustřeďují na plemeno parthenaise.
Zpočátku bylo hospodaření zaměřeno na chov mléčného skotu, a na navrácené orné půdě se dařilo obilninám, bramborám i krmné řepě. „Měli jsme až 18 krav, které byly zapojeny do kontroly užitkovosti, a dodávali jsme do mlékárny v Hlinsku. Když jsme si po pěti letech nechali udělat projekt na nový kravín, bylo mi jasné, že tudy cesta nepovede. Byla doba vzestupu chovu masného skotu u nás a v našich přírodních podmínkách je pastva ideální, nebylo tedy příliš co řešit,“ vzpomíná hospodář a dodává: „Rozhodl jsem se tehdy pro plemeno charolais a zakoupil první krávy od pana Rešla z Roseče, došlo samozřejmě i na import jalovic a býků z Francie, také jsme dělali embryotransfery.“
Konvalinkovi se zabývali plemenařinou, jezdili na výstavy masného skotu, kde dosahovali výborných výsledků a produkovali plemenná zvířata, zejména býky. Po čase je zlákalo u nás nepříliš rozšířené plemeno pocházející rovněž z Francie – parthenaise. „Oproti charolais jde o plemeno se snazšími porody, lepším utvářením vemene, lehčí kostrou a s lepší výtěžností, jejich maso je netučné, má jemnou strukturu a výbornou chuť,“ informuje farmář.
Už jen parthenaise
V letošním roce tak bude prodán zbytek charolais stáda a Konvalinkovi se zaměří čistě na plemeno parthenaise. Aktuálně mají stádo o počtu 28 matek a dva býky, část zvířat pochází z České republiky, některá přímo z Francie. Před několika lety se Konvalinkovi rozhodli vybudovat místo bývalé mléčnice a zázemí bourárnu hovězího masa se dvěma zracími boxy. Ročně putuje z farmy na jatka zhruba 10 až 15 jaloviček, které jsou pak ve čtvrtích rozbourány, zavakuovány a ve formě 4,5 a 9kilogramových balíčků si pro ně po předchozím objednání jezdí zákazníci. Zbylé jalovičky si hospodáři ponechávají, býčci jsou prodávání především do Nizozemí. „Výtěžnost tohoto plemene je opravdu vynikající, kolem 65 %. Měli jsme tu býčka o hmotnosti 574 kg, který měl na háku 400 kg,“ informuje Libor Konvalinka.
V režimu bio
Od roku 2009 hospodaří rodinná farma v režimu ekologického zemědělství, velká část pozemků byla zatravněna. Konvalinkovi obhospodařují celkem 91 hektarů půdy, z nichž 71 je vlastních. Výměru dvaceti hektarů zabírá orná půda, zbytek trvalé travní porosty, nechybí ani 10 ha lesa. Na orné půdě se pěstovuje jarní triticale na množení pro PRO-BIO. „Velice se mi zamlouvá regenerativní zemědělství, kterému bych se chtěl v budoucnu více věnovat. V letošním roce mám v plánu zasít po sklizni pětiplodinovou směs meziplodiny a nechat ji přes zimu vymrznout, abych zajistil co nejdelší pokryv půdy. Na jaře pak chci použít metodu strip-till,“plánuje farmář.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!