Produkční rybářství v České republice, jehož existence je postavena na tradičním chovu kapra, patří mezi stabilní obory zemědělské výroby. K často diskutovanému zajištění celoročních dodávek sladkovodních ryb v co možná nejširším sortimentu by mohly napomoci Evropskou unií podporované akvakulturní recirkulační systémy. Z evropských prostředků budované intenzivně využívané rybochovné objekty by mohly vyřešit nedostatek ceněných druhů lososovitých a dravých ryb na trhu a současně i přispět k významnému posílení konkurenceschopnosti tuzemských producentů ryb v Evropě.
V souvislosti se snahou o zvyšování konkurenceschopnosti na trhu dochází k modernizaci také v rybářském sektoru. V případě tradičně chovaných kaprovitých a dalších druhů ryb v přirozených přírodních podmínkách rybníků se jedná například o využívání technologií umožňujících lepší zhodnocení krmiva nebo o postupy minimalizující negativní vlivy na ryby, což se také odráží ve vyšší kvalitě finálního produktu. Objem vyprodukovaných tržních ryb se však výše uvedenými opatřeními nijak významně nemění.
Stávající produkce ryb, která je postavená zejména na naší hospodářsky nejvýznamnější rybě – kaprovi, je posledních dvacet let víceméně stabilní a odpovídá objemu 20 500 tun. V současných podmínkách stupňujících se požadavků na ochranu životního prostředí se však možnosti na výraznější zvýšení produkce ryb v rybnících prakticky ani nenabízejí. Do popředí zájmu domácích producentů ryb by se tak mohly dostat intenzivní akvakulturní recirkulační systémy, v nichž Evropská unie spatřuje řešení, jak spotřebitelům nabídnout širší spektrum sladkovodních rovnoměrně v průběhu celého roku, nezávisle na počasí a výlovech a především za nižší cenu. Dalším argumentem pro jejich zavedení je dosažení efektivnější produkce. Uvádí se, že průměrná produkce v tradičním rybníkářství je 400 až 500 kg tržní ryby z hektaru rybniční plochy, ale v intenzivních chovech je přibližně dvojnásobně vyšší. V klecových, průtočných a recirkulačních systémech s intenzivním chovem ryb je pak produkce na úrovni desítek až stovek kilogramů vyprodukovaných ryb z metru čtverečního chovného prostoru.*
Více se dočtete ve 14. čísle týdeníku Zemědělec