Sedm faktorů, které ovlivňují produkci a kvalitu mléka

Mléko a jeho kvalita hraje klíčovou roli v ekonomice zemí produkujících mléko. Na kvalitu kravského mléka má vliv řada faktorů, jako jsou prostředí, výživa a celkové zdraví dojnice a celého stáda.

Extrémní klima a vlhkost snižují příjem krmiva a produkci mléka u dojnic. Kromě toho počasí a klima ovlivňují dostatek a kvalitu krmiva, což zase ovlivňuje množství a kvalitu mléka. Kromě toho tepelný stres mění mikrobiální profil syrového mléka, zvyšuje počet patogenů a mikroorganismů a snižuje počet mléčných bílkovin, tuků a zvyšuje počet somatických buněk. Na druhou stranu, zvýšení vlhkosti během období dešťů zvyšuje mléčný protein, tuk, pevné látky-ne-tučné a somatické buněčný počet.
Výživa
Krmná dávka má vliv na množství a kvalitu mléka, včetně chuti, nutriční hodnoty a složení. Vysoce energetické dávky se snadno fermentovatelných sacharidů zlepšují produkci mléka a snižují procento mléčného tuku. Typ píce, velikost částic, kvalita a obsah vlákniny také ovlivňují procento mléčného tuku. Jemné mleté krmné dávky produkují vyšší hladiny propionátu během fermentace, čímž se snižuje procento mléčných tuků. Kromě toho nedostatečné množství hrubých bílkovin ovlivňuje nádoj mléka a následně snižuje procento bílkovin v něm.
Zdraví a fyziologie
Zdravotní stav krav ovlivňuje produkci a složení mléka. Expozice špíně, hnoje a kejdě zvyšuje riziko infekce a snižuje kvalitu mléka. Mastitida zhorší syntézu mléka, uvolňuje spojení mezi buňkami a zvyšuje propustnost do krve. Kromě toho mastitida zvyšuje procenta sodíku a chloridu v mléce, snižuje množství draslíku a mění složení mléčného tuku. Mastitida má menší vliv na celkové procento mléčných bílkovin, drasticky mění složení mléčných bílkovin.
Plemena a genetika
Různé plemena krav mají odlišný podíl mléčného tuku a procento bílkovin a složení mléka. Například jersey mají nejvyšší procento mléčného tuku a mléko holštejnského skotu obsahuje méně kaseinů a více gama-kaseinu ve srovnání s mlékem od jiných plemen. Kromě toho má ayrshire nejvyšší úroveň kaseinu, následuje jersey, guernsey, hnědý švýcarský a holštýn. Doporučuje se vybrat plemeno s odpovídajícím výnosem mléka, bílkovin a tuku celkem, aby se dosáhlo požadovaného výsledku.
Věk a fáze laktace
Mladší krávy mají vyšší nádoj mléka s větším obsahem tuku ve srovnání se staršími krávami. Fáze laktace také ovlivňuje procento mléčného tuku. Maximální procento mléčných tuků produkuje tak, že klesá během prvních dvou měsíců laktace a poté se postupně zvyšuje s postupem laktace.
Během první poloviny laktace se obsah krátkých a středně dlouhých mastných kyselin v mléce zvyšují a podíl mastných kyselin s dlouhým řetězcem klesá. Během poslední poloviny laktace však nedojde ve složení mléčného tuku k dalším změnám. Na začátku laktace jsou bílkoviny jako kasein, beta-laktoglobulin a alfa-laktalbumin obtaženy v mléce hojně. Jak laktace postupuje, množství bílkovin se zvyšuje postupně a během březosti prudce stoupá množství bílkovin.
Frekvence dojení
Zvýšení frekvence dojení až na 3krát denně zvyšuje výnos mléka o 15–20 %. Je ale jasné, že rostoucí frekvence dojení zvyšuje náklady na pracovní sílu a vybavení a snížení frekvence dojení ovlivňuje výnos a kvalitu mléka.
Délka stání na sucho
Zvýšení nebo snížení délky období tání na sucho snižuje produkci mléka v příštím laktačním období. Doporučuje se mít délku 45–65 dní období stání na sucho s 12–13měsíčními intervaly, aby se maximalizovala produkce a kvalita mléka. Prvotelky potřebují nejméně 60–65 dní stání na sucho, zatímco krávy s vyšší paritní vyžadují méně dní.
Dairy Global

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down