29.08.2015 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklizeň silážní kukuřice v období sucha

Dlouhotrvající sucho se objevuje nepravidelně v závislosti na výskytu velmi nízkých úhrnů srážek, nebo s bezesrážkovými obdobími trvajícími od dvou týdnů až extrémně více než měsíc. Na některých územích, např. na jižní Moravě, se však výskyt sucha projevuje intenzívněji.

Podle analýzy měsíčních srážek za období srpen 2011 až květen 2012 bylo zjištěno, že v tomto období byl úhrn srážek na Moravě místy jen kolem 50 % dlouhodobého průměru. Letošní sucho je podle meteorologů nejhorší od roku 2003 a postihlo rozsáhlá území celé České republiky. Je tu především hrozba půdního sucha ve vrstvě 0 až 100 cm, která může negativně ovlivnit budoucí zemědělskou produkci.

Zatímco ozimé plodiny nebyly suchem výrazně zasaženy, ohrožena je především silážní kukuřice.

V USA mají s pěstováním a zpracováním kukuřice na siláž v období sucha bohaté zkušenosti. Zjistilo se, že při výskytu sucha před opylením a včasném příchodu deště během opylení a v průběhu vývoje a růstu zrna nebyl výnos zelené hmoty ovlivněn, obsah NDF byl nižší a obsah škrobu dokonce vyšší ve srovnání s normálními podmínkami. Výsledná energetická hodnota a vypočítaná potenciální produkce mléka na tunu sušiny kukuřičné hmoty nebyla v tomto případě suchem ovlivněna. Jiná situace nastala v případě nedostatku vláhy v době vývoje a růstu zrn. Následně byl zaznamenán výrazný pokles výnosu zelené hmoty o 18 až 46 % a obvykle také nižší koncentrace škrobu ve srovnání s normálními podmínkami. Zajímavým zjištěním bylo, že pokles produkce mléka na tunu sušiny byl v důsledku sucha snížen pouze o 3 až 8 %. Vlastní kvalita siláže nebyla tak negativně ovlivněna, jako hektarový výnos.

 

Dr. Ing. Jiří Třináctý,

AgroDigest s. r. o

prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.,

prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc,.

Mendelova univerzita v Brně

 

Podrobněji v časopisu Krmivářství 5/2015 a týdeníku Zemědělec 35/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down