Mezi nejnovějšími oznámeními francouzského prezidenta, která povolují znovuotevření akcí a výstav v červenci, a s očkovací kampaní, která je ve Francii a Evropě v plném proudu, jsou všechny důvody pro optimismus na říjen. Úlevou je to i pro generálního ředitele veletrhu Fabrice Berthona.
Podzim 2021 bude časem hospodářského oživení a Sommet bude nepochybně jedním z hlavních důvodem tohoto oživení v zemědělství. Není pochyb o tom, že všichni budou chtít znovu setkat od 5. do 8.října na 30. ročníku Sommet de l' elevage, které by mělo být plné novinek.
Sommet bude tentokrát čtyřdenní. Otevřou se stálé i nové výstavní haly o rozloze 10 000 m² a výstava bude také digitální.
Fabrice Berthon, generální ředitel Sommetu, řekl: „Očekává se mnoho návštěvníků na to, abychom je mohli soustředit pouze na tři dny. Den navíc nám umožní prolomit strop 100 000 návštěvníků. Organizátoři hledají způsoby, jak prodloužit dobu, kterou mohou návštěvníci na výstavě strávit. Díky jednodušším trasám budou mít návštěvníci možnost být delší dobu na výstavě, a tedy na každém stánku. To umožní vystavovatelům návštěvníky v jejich expozicích lepší přivítání."
Jako vždy se budou během veletrhu konat zásadní akce, jako jsou národní šampionát plemen aubrac a simentál, přivítání mezinárodních návštěvníků i s připraveným večerním předvedením hospodářských zvířat soutěž Sommets d'Or pro nejlepší technické inovace v zemědělství.
Doposud si již téměř 80 % vystavovatelů rezervovalo své místo. Nový výstavní pavilón, který bude umožní širší rozmístění přehlídky s menší hustotou expozicí. Návštěvníci se budou snadněji v uličkách pohybovat a také bude lepší sociální distance. Díky digitalizaci veletrhu se mohou vystavovatelé a návštěvníci registrovat na webu Sommetu, což rovněž umožní hladší průběh akce.
Nový, ultra-moderní výstavní pavilón budovaný celý minulý rok s investicí 20 miliónu eur bude oficiálně otevře 5. října, první den Sommetu. Nový pavilon bude mimo jiné věnován rychle rostoucím sektorům, jako jsou zpracování potravin na farmě, ekologická výroba energie (bioplyn, , sluneční energie, atd.) Akce by měla ukázat udržitelnost francouzské a evropské živočišné výroby. To je odvětví, které chceme rozvíjet. „Věříme, že jsou důležitými budoucími vyhlídkami pro zemědělství, a proto klademe důraz na tato dvě odvětví,“ řekl Jean-François Blanc, ředitel Sommetu.
Součástí nového sálu budou dvě konferenční místnosti s programem řečníků. Každá kategorie hospodářských zvířat bude mít také větší pavilon, který umožní více prostoru pro účastníky.
Všechny druhy hospodářských zvířat
V dalších halách budou návštěvníci moci vidět mnohá zvířata a jejich přehlídky (dojený skot – 550 zvířat, masný skot, masný skot – 750 zvířat , koně – 300 zvířat, obce a kozy – 400 zvířat). Kromě plemen aubrac, simentál, budou k vidění charolais, limousin, blonde d'Aquitaine, salers, gascone, parthenais, bazadais, belgické modré a hereford, ferrandaise, maine-anjou, piedmontese, angus a highland. Z plemen ovcí to budou ile de France, suffolk, texel, charollais, z lokálních pak rava, blanche du Massif Central, limousin, grivette, noire du Velay, lacaune, causse du los, romane, vendeen i berrichon du Cher, bleu du Maine, bizet, charmoise a dorset . Mezi dojenými plemeny se představí holstein, montbeliard, normand, brown weiss, abondance, tarentaise a jersey, ale i heren. Chladnokrevné koně budou reprezentovat ardennais, comtois,breton a percheron, auxois, auvergne i normandský cob.
Cena za inovace
Soutěž "Sommets d'Or" odměňuje vystavovatele prezentující zařízení, výrobky nebo služby, které jsou inovativní, pokud jde o jejich výrobu, bezpečnost nebo ergonomii.
Budou oceněny výrobky v kategoriích stroje, zařízení, dodávky nebo služby pro chov hospodářských zvířat. Odborná porota hlasuje pro inovace, které odpovídají potřebám koncových uživatelů. – chovatelů.
Pro vystavovatele to představuje jedinečnou příležitost předvést nové produkty, o nichž se bude psát i v tisku. Přihláška do soutěže “Sommets d'Or“ je zdarma. Ceremoniál udílení cen spolufinancují tisková skupina REUSSIR a PAMAC (Massif Central Agricultural Press).