26.02.2021 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Správné zkrmování objemů

Doba koronavirová přinesla kromě mnoha jiných věcí nárůst rozmanitých online konferencí a webinářů na různých platformách. Jednou z nich je i TV Zemědělec, na níž proběhl v polovině února on-line seminář společnosti VVS Verměřovice. Jeho tématem byla výroba siláží a jejich zkrmování.

Témata zkrmování objemů a TMR audit si pro své vystoupení vybral zástupce spolupracující společnosti MilkProgres – poradenství, s. r. o., MVDr. Miroslav Novák. Podle jeho slov je produkce mléka v chovu ovlivněná jeho managementem. Jako příklad uvedl 47 podniků s identickou genetikou a stejnou krmnou dávkou z jedné míchárny krmiv. Průměrná produkce mléka byla 29,5 kilogramu na den, ale rozptyl mezi chovy byl v rozmezí 20,5 až 33,5 kilogramu denně. Podle výzkumu ovlivňuje management krmení užitkovost z 56 procent. Jedná se například o přihrnování krmiva, zbytky v krmném žlabu, přeplnění kotců či přístup krav ke krmení.

„Největší a nejrychlejší zisk v chovu dojnic přináší jednoznačně zvyšování příjmu sušiny. Je nutné si uvědomit, že vypočtená krmná dávka se může lišit od namíchané a skutečně zkonzumované,“ konstatoval MVDr. Novák.

Proto řečník doporučil TMR Audit jako metodický nástroj k posouzení stejnorodosti krmení, což je základní podmínka stálosti bachorového prostředí. „Každá kráva musí žrát stejné krmení po celý den. V prvopočátku tvorby tohoto nástroje sloužil TMR Audit k tomu, aby každá dojnice s jistotou sežrala denní dávku kvasinkového produktu XPC od firmy Diamond V. Záhy se zjistilo, že chyby v míchání krmiva zásadním způsobem ovlivňují stabilitu bachoru a tím i zdraví a užitkovost zvířat. Analýza vzorků z celé délky krmného stolu při úplné vykládce krmiva probíhá pomocí Penn State separátoru částic neboli sít. Cílem je určit konzistenci krmiva na krmném stole. Chyby při míchání způsobuje například nadměrné opotřebení nožů, nesprávné pořadí nakládání komponentů, doba míchání a další,“ uvedl přednášející.*

 

Více si přečtete v Zemědělci

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down