Stavy králíků jsou stabilizované

Z komoditní studie Ministerstva zemědělství vyplývá, že vyšší poptávka po králičím mase zastavila v roce 2016 pokles stavů králíků. Přitom na celkovém odhadovaném počtu 5303 tisíce u nás v loňském roce chovaných králíků se faremní chovy se 300 tisíci králíky ve výkrmu a 13 tisíci kusy v chovu podílely necelými dvaceti procenty.

Rozdíl mezi poptávkou a produkcí byl kompenzován převážně dovozem živých zvířat zejména z Polska, Slovenska a Maďarska. Předloni se k nám dovezlo 577,6 tisíce kusů o průměrné hmotnosti 2,59 kg, což bylo o 125,9 tisíce kusů více než v roce 2015. Za sedm měsíců roku 2017 k nám bylo dovezeno 301,7 tisíce jatečných králíků o průměrné hmotnosti 2,36 kg. Naproti tomu dovoz králičího masa je bezvýznamný a například v roce 2016 představoval objem 985 tun masa za průměrnou cenu 102,99 Kč/kg.
Spotřeba králičího masa v posledních letech neustále klesá a ze 3,5 kg na obyvatele a rok v devadesátých letech minulého století se aktuálně více než trojnásobně propadla a nedosahuje ani jednoho kilogramu na osobu. Další propad spotřeby se neočekává i proto, že se na trhu objevují výrobky z králičího masa s vyšší finalizací, které si našly svoje spotřebitele.
Klíčovým faktorem odbytu králičího masa je spotřebitelská cena, která se u nás od roku 1995 neustále zvyšovala. Například v roce 2016 byla spotřebitelská cena kilogramu vepřové kýty bez kosti na úrovni 65,5 % ceny kuchaného králíka, který se prodával za 173,12 Kč/kg. K tomu lze ještě doplnit, že kuře kuchané se ve stejném období prodávalo za průměrnou spotřebitelskou cenu 68,28 Kč/kg a hovězí zadní za 206,32 Kč/kg.
Pokud jde o státní podpory, chovatelé mohou využívat dotace na udržování a využívání genetických zdrojů pro výživu a zemědělství a dále prostředky z Programu rozvoje venkova uvedené v dotačních titulech 4.1.1. Investice do zemědělských podniků, 6.1.1. Zahájení činnosti mladých zemědělců, 16.2.1. Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií v zemědělské prvovýrobě, 16.2.2. Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií při zpracování zemědělských produktů a jejich uvádění na trh a 16.3.1. Sdílení zařízení a zdrojů.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *