02.01.2008 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stavy masného skotu se zvyšují

Stavy skotu bez tržní produkce mléka se v posledních letech zvyšují. Jiří Petersik z Jičínska chová v současné době tři plemena masného skotu – highland, gasconne a limousine. Jeho farma je neobvyklá tím, že se na dost malé ploše musí vyrovnávat s rozdílnými klimatickými podmínkami.

Jiří Petersik z firmy Montážní obchodní firma, s. r. o., hospodaří v objektu Bučický mlýn nedaleko Jičína na celkové výměře 370 hektarů. Ačkoli nejsou jejich pozemky příliš vzdálené, mají odlišné podmínky. Museli jim proto přizpůsobit strukturu chovaných plemen masného skotu. Tak vysvětluje chovatel důvod vzniku dvou farem – na farmě v Pojedech se chová plemeno limousine, v klimaticky nepříznivějších Rožďalovicích plemeno gasconne.
Kromě těchto dvou plemen v chovu najdeme ještě zástupce plemene highland v různém stupni křížení. „Dovozem tří jalovic a jednoho býka jsem před pěti lety začal s chovem masného skotu,“ vysvětluje Jiří Petersik. Dnes chová zhruba 100 zvířat plemene highland včetně kříženců, 135 gasconne a 80 limousine.

Nejdřív ovce Chovatel podnikal původně pouze ve stavebnictví – jeho doménou jsou montáže výtahů. Před několika lety se ale zajel podívat do míst svého dětství, kde koupil pozemky. Na části z nich postupně vybudoval penzion s restaurací a na pastviny koupil ovce. Po čase nestačily ovce všechnu produkci píce spotřebovat, přikoupil proto zástupce plemene highland. Postupně přikupuje další zvířata dalších plemen a rozšiřuje stádo.

Plány do budoucna
V příštích letech se chovatel plánuje zaměřit nejen na produkci plemenného materiálu. V plánu má také navýšení stavů až na 800 kusů tak, aby byl plynule zásobován vlastní obchod a restaurace. Součástí rozvahy je i vlastní bourárna a místnost pro zrání masa. Jiří Petersik investuje i do svého okolí. V poslední době například upravil nové pastviny včetně cest mezi obcemi, kam se chystá na jaře vysadit ovocné stromy. Hodlá také renovovat některé obecní komunikace.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down