25.10.2012 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sůl je opravdu nad zlato

O tom, že žádná jiná surovina není tak důležitá a nenahraditelná jako sůl se přesvědčili hosté firmy Salinen Austria, zástupci firmy Ketris se svými zákazníky, chovateli. S postupem získávání soli a výrobě produktů seznámil hosty vedoucí výroby a prodeje firmy Salinen, Thomas Krennmair.

V továrně v Ebensee vyrobí ročně 1 100 000 tun soli, tj. asi 3 500 tun denně.  Sůl se získává metodou vrtané sondy, kdy se vyvrtá kolmý vrt o průměru kolem  30 cm do hloubky několik set metrů a do něj se postaví dva potrubní systémy. Jedním z nich se vede do místa vrtu voda, která tam rozpouští  solnou horninu a druhým potrubím se nasycená solanka (40 %) dostává do továrny a tam se dále čistí a suší.

Sůl se v Rakousku těží již 7000 let. O historii dobývání soli jsme se dozvěděli mnoho zajímavého na exkurzi v dole v Hallstattu.

Sůl není jen nezbytná potravina a pochutina, ale je obsažena také v produktech, jako jsou sklo, hliník a kůže,papír,  mnoho plastů,  kosmetické výrobky, farmaceutické produkty oblasti a v zimě jako posypová sůl.

Firma vyrábí produkty řady Gustosal – kuchyňskou, pekařskou sůl a dusitanová směs, Defrost je posypová sůl, Saltech jsou soli průmyslové a pro farmaceutický průmaslk se ´varábí soli Pharmasal.

Sůl jako krmivo pro zvířata, tj. solné a minerální lizy a kamenná sůl se prodává pod názvy  Biosaxon.

 

Více si přečtete v časopise Náš chov a týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down