O tom, že žádná jiná surovina není tak důležitá a nenahraditelná jako sůl se přesvědčili hosté firmy Salinen Austria, zástupci firmy Ketris se svými zákazníky, chovateli. S postupem získávání soli a výrobě produktů seznámil hosty vedoucí výroby a prodeje firmy Salinen, Thomas Krennmair.
V továrně v Ebensee vyrobí ročně 1 100 000 tun soli, tj. asi 3 500 tun denně. Sůl se získává metodou vrtané sondy, kdy se vyvrtá kolmý vrt o průměru kolem 30 cm do hloubky několik set metrů a do něj se postaví dva potrubní systémy. Jedním z nich se vede do místa vrtu voda, která tam rozpouští solnou horninu a druhým potrubím se nasycená solanka (40 %) dostává do továrny a tam se dále čistí a suší.
Sůl se v Rakousku těží již 7000 let. O historii dobývání soli jsme se dozvěděli mnoho zajímavého na exkurzi v dole v Hallstattu.
Sůl není jen nezbytná potravina a pochutina, ale je obsažena také v produktech, jako jsou sklo, hliník a kůže,papír, mnoho plastů, kosmetické výrobky, farmaceutické produkty oblasti a v zimě jako posypová sůl.
Firma vyrábí produkty řady Gustosal – kuchyňskou, pekařskou sůl a dusitanová směs, Defrost je posypová sůl, Saltech jsou soli průmyslové a pro farmaceutický průmaslk se ´varábí soli Pharmasal.
Sůl jako krmivo pro zvířata, tj. solné a minerální lizy a kamenná sůl se prodává pod názvy Biosaxon.
Více si přečtete v časopise Náš chov a týdeníku Zemědělec.