17.04.2018 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tekuté cukry zlepšují funkci bachoru

Tranzitní období u krav, o kterém hovořil MVDr. Jiří Davídek, i představení tekutého cukru – nového přírodního produktu, který má vyvážený poměr cukrů pro lepší funkci bachoru a zároveň dodává energii i do střev, což má pozitivní vliv mléčnou užitkovost. Nejen to zaznělo na semináři, který pravidelně pořádá firma Vebor a který se letos uskutečnil 1. března v Buděticích.

O problematice mléčných žláz pohovořil Ing. Milan Richter z firmy Ecolab. Vývoj výkupních cen mléka byl tématem příspěvku Ing. Jiřího Klose ze společnosti Lacto Pro. Komplexní program, který u krav snižuje výskyt obtížných porodů a poporodních komplikací, představil MVDr. Jiří Davídek. „Zásadní je prostředí porodny, zde se rozhoduje o úspěchu,“ uvedl Davídek a doporučil vybudovat porodnu s kapacitou 140 % průměrného telení. Doktor Davídek dále hovořil o základních přístupech, jak zvládnout tukový metabolismus u krav v přechodném období i o tom, jaký dopad na ně mají hypercalcemie a ketóza. V závěru doporučil jak postupovat při kontrole otelených krav, u kterých se objevil nějaký problém.

Ing. Karel Dohnal z firmy Iframix přiblížil nový přístup k rané fázi laktace. Představil produkt Axion Start, který obsahuje patentované extrakty z šišáku bajkalského, který má silné antioxidační a antiinflamatorní účinky a tím má přímý vliv na imunitu zvířete. Šišák bajkalský také snižuje množství odumřelých buněk v mléčné žláze a podporuje tak perzistenci laktační křivky. Unikátní přírodní složení Axionu Start tak zlepšuje začátek laktace a celkově zvyšuje produkci mléka.

O novém produktu, který má nyní firma Vebor – krmiva s.r.o. v nabídce, hovořil na semináři Ing. Jan Chroust. Nové tekuté krmivo Emal Full se získává extrakcí z ječmene a následně se zahušťuje na vyšší cukernatost. Není to tedy vedlejší produkt, resp. odpad. „Je to přírodní produkt, který má vyvážený poměr cukrů pro lepší funkci bachoru a zároveň dodává energii
i do střev, což pozitivně ovlivňuje mléčnou užitkovost (složky i zvyšuje nádoj). Zároveň má třikrát větší energetický potenciál oproti monoproplynglykolu, nemá žádné vedlejší účinky
a zvířatům chutná,
“ vysvětlil Chroust.

Mgr. Miluše Trefancová

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down