Trendy ve výživě prasnic

Již před pěti roky se na semináři společnosti Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., konstatovalo, že ve výživě prasnic se bude muset přidat. A to z pohledu přesnějšího normování směsí podle netto energie a zastoupení stravitelných aminokyselin, což by mělo přinést zlevnění krmiva a lepší využití živin.

 

Ne jinak tomu bylo i na letošní koncepčně shodné akci, kterou společnost se sídlem v Horních Počernicích uspořádala asi pro stovku zájemců z řad chovatelů prasat 26. dubna v konferenčním sále Business hotelu v Jihlavě.

Jak již bylo uvedeno, klíčovým tématem chovatelského setkání byla výživa prasnic, která je jedním ze základních předpokladů pro naplnění genetického pokroku. Přitom klíčovými faktory pro efektivní chov prasat je špičková reprodukce prasnic, životaschopnost a vyrovnanost selat ve vrhu a jejich zdárný odstav.

„Chceme přispět k využití potenciálu špičkových genotypů prasat, ke zvýšení efektivity a v současné složité době i k udržení chovu prasnic v České republice. V řadě chovů se prasnice překrmují, jinde naopak nedokrmují. Kdo by si však myslel, že vyšší dávkou krmiva se nic nezkazí, by se zmýlil. Například vysoká dávka krmiva u prasniček může být příčinou zvýšení rané embryonální mortality. U prasnic pak nepřiměřeně vysoký příjem krmiva může mít negativní vliv na mléčnou žlázu. Je však třeba říci, že univerzální návod na výživu prasnic neexistuje. Pro zajištění optimálního obsahu živin u využívaných směsí KPK a KPB platí, že je třeba přidat vitamíny, jednoduché cukry a mikroprvky a ve druhém případě tuk. Vhodnější je však použití speciální tranzitní směsi, která vedle vysokého podílu pohotového zdroje energie obsahuje také více vlákniny. V navolené krmné křivce pro prasnice je třeba podpořit vývoj placenty, její vyšší prokrvení přispívá k dotaci živin pro budoucí plod. Současně by měla zohledňovat kondici prasnic s cílem minimalizovat zdravotní problémy při porodu a podpořit mléčnost prasnice, která se odrazí ve vitalitě selat,“ uvedl mimo jiné ve svém praktickém vystoupení obchodní ředitel pořadatelské společnosti Ing. Petr Klepač.

Zbývá dodat, že na semináři ještě vystoupili Ing. Jan Soumar (Global Portfolio Manager Swine), který hovořil o produkci vepřového masa v celosvětovém měřítku, dále Dr. Ing. Peter Ramaekers, Ph.D. (Application & Solution Specialist Swine), jenž představil výsledky výzkumného centra Trouw Nutrition v praxi a konečně produktový manažer Ing. Pavel Grauer, jehož předmětem vystoupení bylo modelování výživy prasat podle vybraných ekonomických parametrů.*

Více se dočtete v červnovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down