Chovatelům namnoze chybí znalost významnějších varovných signálů, které se stále vyskytují i ve vynikajících chovech. Lze se běžně setkat s případy zcela abnormálního chování krav, které průměrný chovatel nevidí, i kdyby chodil do stáje čtyřikrát denně. Rutinní jednání totiž potlačuje tvůrčí pozorování, což nahrává jevu, který se v českém prostředí nazývá provozní slepota.
Takové slepoty snižují vnímavost k nedostatkům na neúnosné minimum. Je vybráno jen několik příkladů vyskytujících se nejčetněji.
Chyby v čekárnách a v době před dojením
- Dlouhý pobyt dojnic mimo stáj
- Celková doba pobytu mimo ustájovací prostor při dojení třikrát denně přesahuje 180 minut za den
- Neadekvátní průchodnost dojírny vzhledem k velikosti produkčních skupin
- Přesun krav s nadměrným ruchem ve stáji v úzkých uličkách
- Nedostatečně široké manipulační chodby, s nekvalitní, kluzkou či hrubou podlahou, četnými schůdky, zatáčkami a s nedostatečným osvětlením
- Obtížné přesuny krav, pohyb v klusu, mezi nimi nadměrné fyzické kontakty
- Nedostatečné osvětlení na příhonových cestách, v čekárně a především v dojírně
- V čekárně a dojírně, na přístupových cestách jsou podlahy nerovné, poškozené včetně vylomených roštnic, rybníky kejdy apod.
- Nedostatečná plocha čekárny, zvláště u rekonstruovaných stájí
- Sklon podlahy čekárny k dojírně je nulový, nebo ve spádu k dojírně, protože se muselo šetřit na event. dražším osazení vlastní stavby
- V některých projektech se objevují i velmi úzké nástupní plochy do dojírny přímo ze stáje či výběhu
- Jeden z největších omylů při projektování a výstavbě dojíren jsou naháněcí uličky s protisměrným pohybem zvířat a s častou změnou směru
- Zcela nevhodné situování dojírny u rekonstruovaných stájí
- Vzdálenost dojírny od produkčních stájí je více než 100 m
Chyby v dojírnách
- Nedodržování optimálního intervalu mezi dojeními dvakrát dvanáct hodin
- Nedodržování technologické kázně, nedostatečná kontrola dojičů, nepravidelná regulace chodu dojírny, výměny návleček
- Střídání strojního dojení a vysávání mléka novorozenými telaty v porodnách krav
- Velmi časté změny systému dojení v průběhu laktace
- Dojírny s nadměrnou spotřebou technologické vody
- Vynechávání oddojení prvních střiků mléka
- Nedodržování rutiny dezinfekce hrotů struků (prediping a postdiping)
- Nedostatečná dezinfekce dojicího potrubí a strojů
- Chybějící nebo špatně formulované smlouvy se servisní organizací
- Poddimenzování průchodnosti dojírny i za cenu prodloužení celkové doby dojení
- Přechod na nezdůvodněnou, resp. módní rutinu dojení třikrát denně
- Dojnice v dojicích stáních trvale přešlapují, kopou, stojí s hlavami u podlahy a nadměrně kálí a močí
- Manuální vypnutí automatického snímání s následným sejmutím dojicího stroje tzv. natvrdo
- Provětrání dojírny nasáváním „čerstvého“ vzduchu z čekárny
- Zrohovatění konce strukového kanálku (hyperkeratóza)*
Doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., technolog – specialista
Podrobněji v časopise Náš chov 2/2019.
Jaká modní rutina? Třikrát denně není modní rutina, ale nutnost !!!