26.03.2019 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trvale udržitelná výživa je útok na živočišnou výrobu

Mezinárodní zpráva o udržitelné výživě lidí vznikla na základě chybných údajů o emisích, říkají odborníci v oboru zemědělství a chov zvířat. Nová zpráva ignoruje vědecký konsenzus a jednoznačně přeceňuje své vlastní závěry. To tvrdí vědci a představitelé zemědělství.

Cílem zprávy, kterou zveřejnila mezinárodní komise EAT-Lancet, bylo sloučit výzkum v oblasti udržitelného zemědělství a lidské výživy s cílem vypracovat globální pokyny pro výživu, která umožní živit rostoucí populaci, zlepšovat lidské zdraví a udržovat přírodní prostředí. Ale jiní vědci kritizovali komisi za selektivní sběr dat a senzacechtivost, vedení oboru označilo zprávu za nepodložený útok na chov hospodářských zvířat.

„Řekněme pravdu o zprávě komise EAT-Lancet. Je to další organizovaný útok na živočišnou výrobu, který neodráží současné a přesné informace o významných pokrocích v oblasti udržitelného rozvoje v zemědělství,“ řekl Joel Newman, prezident a generální ředitel sdružení pro krmiva (Animal Feed Industry Association) ve svém prohlášení.

Poté, co komise přezkoumala výsledky výzkumu v oblasti výživy a životního prostředí, usneslo se 37 členů komise EAT-Lancet založit budoucí výživu lidí na převážně rostlinné stravě složené z přibližně 200 gramů celých zrn a 200–600 gramů zeleniny denně. Strava povoluje denně až 14 gramů červeného masa, 58 gramů drůbežího, 100 gramů ryb a 250 gramů ořechů a luštěnin. Podle Waltera Willetta, jednoho z členů komise EAT-Lancet a profesora epidemiologie a výživy na Harvardově T. H. Chan School of Public Health (Boston, Massachusetts) to odpovídá zhruba jednomu hamburgeru týdně nebo jednomu steaku za měsíc a asi 1,5 vejce týdně.

Zatímco to může znít extrémně, Willett řekl, že je to ve skutečnosti v souladu se středomořskou dietou, která je od 70. let stále populárnější.

Komise uvádí, že pokud by všichni lidé přijali tento plán, mohlo by to odvrátit každoročních 11 milionů předčasných úmrtí spojených se špatnou výživou. Johan Rockström, další člen komise a profesor environmentální vědy na Stockholmské univerzitě, prohlásil, že plán změní do roku 2050 zemědělskou půdu z čistého zdroje emisí skleníkových plynů na zásobárnu uhlíku. To je jeden z globálních cílů dekarbonizace nastíněných v pařížské dohodě o klimatu, jejímž cílem je udržet globální oteplování pod 2 oC (3,6 o Fahrenheita).

Pro dosažení těchto cílů by globální potravinové systémy musely snížit odpad nejméně o polovinu a zabránit jakémukoli rozšíření zemědělských půd do nerozvinutých oblastí, jak řekl Rockström.

Emisní informace jsou nafouklé

Vlastní údaje komise však naznačují, že tato opatření by ve skutečnosti měla jen velmi malý vliv v ochraně životního prostředí. To uvedl Frank Mitloehner, profesor speciální zootechniky na kalifornské univerzitě v Davisu.

Analýza komise, jak je uvedeno ve zprávě, zjistila malý rozdíl v dopadu různých druhů stravy na životní prostředí. Platí to i o dietách pescetariánských (částečně bezmasých – bez masa savců), vegetariánských a veganských diet, jakož i o komisí doporučeném typu stravy. Všech pět analyzovaných diet vyžadovalo zhruba stejné množství půdy, vody a hnojiv a mělo podobně škodlivé účinky na biologickou rozmanitost. Jediný výrazný rozdíl mezi dietami byl podle zprávy v emisích skleníkových plynů. Kdyby lidé přijali alternativní stravu, klesly by z 8,9 miliardy tun ekvivalentu CO2 za rok na 5 miliard tun. Problém s tímto tvrzením je, že komise nafoukla vlivy metanu na oteplování, jak uvádí Mitloehner, který od roku 2002 studoval emise skleníkových plynů z chovu hospodářských zvířat. Zpráva uvádí, že metan je z hlediska potenciálu oteplování šestapadesátkrát silnější než CO2. Přestože metan je skutečně účinnější než CO2, konsenzus je jen osmadvacetkrát účinnější než CO2. Zpráva také přehlíží skutečnost, že metan se v atmosféře rozkládá mnohem rychleji než CO2, jak dodal Mitloehner. „Takže zdvojnásobili potenciál metanu v globálním oteplování,“ řekl, „a tím zdvojnásobili dopady hospodářských zvířat na životní prostředí.“

Zemědělský sektor řeší otázky

Mitloehner uvedl, že komise strávila poslední dva roky prohlašováním, že jsou nezbytné dramatické změny ve stravování, aby se předešlo ničivým klimatickým efektům. S ohledem na tento humbuk, který předcházel vydání zprávy, řekl, že předpokládal, že komise zjistila určitý průlom, pokud jde o snižování emisí v zemědělství, a byl zklamán, když zjistil, že to tak nebylo.

„Existují jisté skutečné problémy, které máme, které se řeší a zemědělci na tom pracují, a to na základě faktických údajů,“ řekl Mitloehner. Dodal, že odvětví zemědělství se již podařilo dramaticky snížit emise skleníkových plynů, a bude v tom pokračovat s dalšími pokroky v technologii a vývoji doplňkových látek, které pomáhají snižovat emise metanu. „Krmivářský průmysl dělá ještě více než kdy jindy v benchmarkingu své environmentální stopy a v poskytování údajů farmářům, aby mohli dělat lepší rozhodnutí,“ souhlasil Newman. Bohužel, výzva této zprávy k návratu k primárně„ agrárnímu životnímu stylu “zruší léta výzkumu a inovací.*

Zdroj: www.wattagnet.com, březen 2019

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down