V listopadu se na dvou místech České republiky uskutečnily semináře pořádané společnostmi Eurofarm systems a Sano. Jednalo se o čtvrtý, zatím poslední, modul tzv. Tour 100 000 aneb Jak dosáhnout a udržet vynikající zdraví vemene a vysokou užitkovost, tentokrát se zaměřením na automatické dojicí systémy, výživu v těchto systémech a genetiku a její vliv nejen na zdraví mléčné žlázy a užitkovost, ale také na ekonomiku a produktivitu v praxi.
Zajímavou přednášku si připravil Dr. Stefan Weber, vedoucí oddělení managementu chovu skotu ve společnosti LMS Unternehmensberatung. Podle jeho slov se za posledních několik let v Evropě znatelně zvýšily náklady na produkci mléka, proto by měli chovatelé hledat cesty, jak svoje podnikání optimalizovat.
I on doporučuje provést přesnou aktuální analýzu současného stavu produkce mléka, tedy výrobu, náklady, produktivitu, schopnosti a znalosti personálu atd. Dále je nezbytné precizní zvážení toho, kam chce podnik směřovat. „Je třeba si uvědomit, že kromě nákladů na pořízení systému dojení, dojírnu, nákladů na přestavbu starých stájí nebo na novou stáj jsou provozní náklady farem s automatickým systémem dojení výrazně vyšší. Čím vyšší jsou investiční náklady, tím vyšší musí být užitkovost a produktivita. Také vyšší provozní náklady musí být kompenzovány lepší produktivitou. Systém dojení musí být také v souladu s managementem farmy,“ uvedl Dr. Stefan Weber.
Jakou technologii vybrat?
U samostatných robotů musí být podle jeho slov splněny následující parametry: nucené nahánění zvířat do robota by mělo být u méně než 5 % krav, každý den by mělo být prostřednictvím jednoho automatu získáno minimálně 1800 kg mléka, počet krav na jednoho robota by měl být mezi 40 a 55 a počet dojení by měl převýšit 2,5 na plemenici a den. „U poloautomatických systémů dojení, kruhových dojíren a monoboxů v systému řízeného pohybu by se neměly podceňovat náklady na pracovní úkony, jako je nahánění a kontrola, případně práce související s vlastním získáváním mléka,“ informoval přednášející.
Jak dále uvedl, při započítání německých sazeb za hodinu práce na úrovni 17 euro (přibližně 430 Kč), činí rozdíl v nákladech v robotickém a konvenčním systému na výrobu 1 litru mléka 2,43 centu (0,615 Kč). „V českých podmínkách bude ten rozdíl pravděpodobně ještě o dost vyšší. Z tohoto důvodu se podle mého názoru od zhruba 300 krav z hlediska ekonomiky vyplatí klasická dojírna,“ uzavřel Dr. Weber.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!