Dvě desítky zahraničních delegací se v listopadu sešly na mezinárodní konferenci k africkému moru prasat (AMP) na Ministerstvu zemědělství v Praze. Akce se zúčastnil také komisař Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis. Česká republika je jedinou zemí, kde se i po čtyřech měsících od vypuknutí nákazy daří držet situaci pod kontrolou a nemoc se nešíří na větší území, ani do domácích chovů.
„Od chvíle, kdy nákaza propukla, přistupujeme k situaci s mimořádnou vážností. Naším hlavním záměrem bylo zabránit tomu, aby se mor dostal do chovů domácích prasat. Zároveň se snažíme udržet nemoc na co nejmenším území a postupně v něm populaci divokých prasat kompletně zlikvidovat. V červené zóně se dosud podařilo odlovit 273 prasat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Z uhynulých prasat, nalezených v ohnisku nákazy, v tzv. vysoce rizikové oblasti (uvnitř ohradníků), bylo dosud pozitivních 134 ze 180 kusů. U odlovených prasat byly v červené zóně pozitivní čtyři kusy (celkem odloveno 60 prasat do odchytových zařízení a odstřeleno 213 prasat).
Po vypuknutí nákazy vydala Státní veterinární správa (SVS) několik mimořádných veterinárních opatření platných pro rozdílné oblasti. Jejich cílem bylo zamezit rozšíření nemoci z epicentra nákazy a současně snížit početní stavy černé zvěře v přiléhajících oblastech.
Ohnisko nákazy o rozloze 57 km2 bylo ohraničeno pachovými a elektrickými ohradníky, aby nakažená prasata nemohla migrovat. Současně byla v této oblasti ponechaná nesklizená pole s kukuřicí, pšenicí a sójou, aby prasata měla úkryt a dostatek potravy, a zakázán vstup veřejnosti do extravilánu obcí. Odlov prasat v oblasti je povolený pouze do odchytových zařízení (instalováno jich bylo celkem 31) a odstřel prasat mohou provádět pouze speciálně proškolení lovci. Ke spolupráci byla přizvána i policie, která pro odstřel prasat využívá i tlumiče a přístroje pro noční vidění. Za každý odlovený kus v této oblasti náleží lovci zástřelné ve výši čtyři tisíce korun, stejnou částku dostávají myslivci i za nalezený uhynulý kus.
Více si přečtete ve Farmáři č. 12/2017