V čem vynikají podniky zaměřené na chov skotu a zvířat zkrmujících objemnou píci?
Tento článek analyzuje produkční a ekonomické ukazatele zemědělských podniků specializovaných na chov skotu a zvířat zkrmujících objemnou píci (ZOP) v letech 2013 až 2022. Článek se zaměřuje na rozdíly mezi ziskovými a ztrátovými podniky a zjišťuje, jak se liší v oblasti produkce, nákladů a efektivity hospodaření. Výsledky ukazují, že ziskové podniky dosahovaly lepších výsledků v celkové produkci, produkci živočišné výroby a měly lepší efektivitu výroby oproti ztrátovým podnikům. Ztrátové podniky ukazují rezervy hlavně v oblasti výrobní spotřeby.
Materiál a metodika
Rozdělení podniků specializovaných na chov skotu a zvířat ZOP na ziskové a ztrátové podniky je provedeno pro právnické osoby na základě ukazatele hospodářský výsledek před zdaněním, pro fyzické osoby na základě rozdílu celkových příjmů a celkových výdajů. V případě kladného výsledku je podnik zařazen do kategorie ziskových, při záporném výsledku je podnik zařazen do kategorie ztrátových. Vybrané ukazatele jsou získány z databáze FADN CZ (Zemědělská účetní datová síť), kterou provozuje Kontaktní pracoviště FADN ČR a je součástí ÚZEI (Ústav zemědělské ekonomiky a informací). Použitá data jsou reprezentativní za všechny tržně orientované podniky výrobního zaměření chov skotu a zvířat ZOP v ČR díky systému vážení dat FADN, které také zohledňuje ekonomickou velikost podniků. Každému podniku v souboru je přidělen váhový faktor, který vyjadřuje počet podniků, které tento podnik reprezentuje. Ziskové podniky za sledované období průměrně ročně reprezentovaly 2751 podniků, ztrátové podniky 1085 podniků. Podrobně zpracovaná metodika je k nahlédnutí na webových stránkách FADN (www.fadn.cz).
Výsledky a diskuze
Z grafu 1 je patrné, že ziskové podniky hospodařily za sledované období na průměrně vyšší výměře zemědělské půdy než podniky ztrátové. Výše výměry využívané zemědělské půdy má pozitivní vliv nejen na ziskovost, ale také na technickou efektivnost podniku (Kostlivý a Fuksová, 2019) a efektivitu výroby (Kostlivý a kol., 2017). S výší výměry využívané zemědělské půdy souvisí i intenzita chovu přežvýkavců, ta byla za sledované období u ziskových podniků nižší než u ztrátových.Produkci a její složky zobrazuje graf 2. Co se týče celkové produkce, platí, že ziskové podniky dosahovaly za sledované období průměrně vyšší hodnoty celkové produkce přepočtené na 1 ha zemědělské půdy než podniky ztrátové (o 1 065 Kč/ha). Ztrátové podniky dosahovaly průměrně za sledované období mírně vyšší hodnoty rostlinné produkce než podniky ziskové (o 267 Kč/ha). Tento rozdíl byl způsoben mírně vyšší produkcí obilovin a krmných plodin.
Produkce živočišné výroby (ŽV) přepočtená na 1 dobytčí jednotku (DJ) dosahovala za sledované období průměrně o 1858 Kč/DJ vyšší hodnoty u ziskových podniků než u ztrátových podniků. Stejný trend platí i pro produkci hlavních kategorií živočišné výroby přepočtené na DJ, jako je mléko a mléčné výrobky a hovězí a telecí maso. Ziskové podniky měly dále za sledované období průměrně o 1118 Kč/ha vyšší hodnoty ostatní produkce než ztrátové podniky. Rozdíly byly zejména v tržbách za zemědělské služby pro cizí.
Na základě hodnocených dat se ve sledovaném období ziskové podniky vyznačovaly průměrně nižší intenzitou chovu přežvýkavců, přitom hospodařily na průměrně větší výměře zemědělské půdy než podniky ztrátové. Ziskové podniky měly průměrně vyšší hodnoty celkové produkce, ostatní produkce i produkce živočišné výroby přepočtené na 1 DJ, ztrátové podniky měly naproti tomu průměrně vyšší produkci rostlinné výroby. U ztrátových podniků byly rezervy zejména ve výrobní spotřebě. Při porovnání celkových nákladů bez osobních nákladů na jednotku produkce měly ztrátové podniky horší efektivitu výroby než podniky ziskové.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!