16.10.2009 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ve Všeradicích zavoněla zvěřina

(jed) – Do rodiště autorky první české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové se třetí zářijový víkend opět sjeli kuchařští mistři. Letošní kuchařská soutěž o putovní pohár zmiňované fenomenální kuchařky, která proběhla tradičně v zámečku ve Všeradicích, měla na programu servírování zvěřinového menu. Dodavatelem masa zvěře z farem byla Asociace farmových chovů jelenovitých České republiky (AFCHJ).

Záměrem organizátorů – obce, občanského sdružení Všeradova země a Cateringové společnosti Vyšehrad 2000 je dát dohromady co nejvíce receptů velmi známé rodačky ze Všeradic a seznámit s nimi širokou veřejnost.
„Usilujeme o to, aby se soutěž o putovní pohár M. D. Rettigové stala tradicí. Tuto mistryni kuchařského umění u nás připomíná pamětní deska, výstavní síň a mohla by to být i uvedená soutěž. Protože nikde v okolí nic podobného není, věříme, že se ujme,“ řekl starosta obce Bohumil Stibal.
Stejně jako v předchozích dvou ročnících se soutěže zúčastnili čtyři profesionální kuchaři pětihvězdičkových hotelů České republiky. Zatímco poprvé servírovali posvícenskou kachnu s knedlíkem a koláče a loni speciality z ryb, letos to byla zvěřina.
„Potom, co jsme se dozvěděli, že doménou kulinářského umění, jež proběhne v rámci třetího ročníku všeradické kuchařské soutěže, bude zvěřina, jsme se s organizátory akce domluvili na spolupráci. Z farem našich členů jsme do soutěže dodali maso z daňka, jelena a muflona, laň pocházela z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi a pohoštění pro návštěvníky proběhlo v režii firmy Windsdor Wild MVDr. Miluše Volejníkové. Byla to pro nás opět příležitost ukázat, co vše lze z masa farmově chované zvěře připravit. Vždyť z pohledu kulinářského využití jde o artikl, který si nezadá s tradičně používanými druhy masa. Navíc svými nutričními vlastnostmi splňuje nároky moderní výživy,“ uvedl prezident asociace Ing. Václav Pařízek.
Kulinářské umění profesionálních kuchařů slova prezidenta asociace jen potvrdilo. Odborná pětičlenná porota, v níž zasedli také exhejtman Středočeského kraje Petr Bendl nebo bavič Petr Novotný, vybírala například mezi takovými specialitami, jako jsou ragú z jelena v bramborovém těstíčku, kančí hřbet na slanině, mufloní bifteky na medovině nebo daňčí roláda.
Součástí divácky oblíbené akce byl i bohatý doprovodný program, ze kterého si vybrali velcí i ti nejmenší diváci. A na co se můžete těšit napřesrok? Podle organizátorů to budou speciality z masa a již dnes je jisté, že jednou z netradičních surovin bude i maso z antilopy losí.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down