Králičí maso patří mezi produkty živočišné výroby, jež jsou doporučované odborníky na zdravou výživu. Díky tomu chov králíků opět začíná získávat na oblibě, a to nejenom v chudších částech světa. I v České republice je možné sledovat renesanci chovu těchto savců a s tím se pojí nutnost řešit optimální výživu a krmení. Drobní chovatelé i velkochovy mají zájem na efektivním fungování, a tak vědci ověřují nové možnosti.
K zajištění potravinové bezpečnosti a redukci deficitu bílkovin ve výživě se na mnoha místech světa hledá způsob intenzifikace chovu hospodářských zvířat. Avšak v mnoha případech se jedná spíše o podporu chovu malých přežvýkavců či drobného hospodářského zvířectva a rozšíření samozásobení. Jako třeba prostřednictvím popularizace chovu králíků, protože právě v jejich případě jde o podstatně nenáročnější obor živočišné produkce, než tomu tak je u jiných druhů savců, a to jak z pohledu nároků na prostor, tak i na krmiva. Díky brzkému dospívání, krátkému generačnímu intervalu a většímu počtu mláďat ve vrzích, je možné získat za relativně krátkou dobu spoustu vysoce kvalitního masa a kožešin.
Výživa králíků je založena na objemném krmivu, ať už čerstvé píci nebo konzervovaném objemu – nejčastěji v podobě sena. Ovšem pro intenzivní chov s vysokou užitkovosti bývá přídavek jádra nezbytností, a proto se ve velkochovech většinou krmí speciálními granulovanými směsmi.
Tradiční jadrná krmiva, jako jsou obiloviny a některé luštěniny, nepatří zrovna k nejlevnějším, a tak je pro podmínky domácích chovů či k podpoře chovů v rozvojových zemích potřeba se rozhlédnout po takovém krmivu, jež nepatří mezi ta s vysokou poptávkou, ať už z důvodu jeho obliby ve výživě člověka nebo v dalších oborech lidské činnosti. K zajištění celoroční produkce králíků s co nejnižšími náklady lze pro sestavování vyrovnaných krmných dávek použít levnější alternativy – patří k nim například bob obecný či vigna čínská.
Vigna čínská (Vigna unguiculata) – luskovina pocházející z oblasti subsaharské Afriky je jednou ze základních plodin, jejíž pěstování a konzumace jsou rozšířené nejenom v Africe. V mnoha tamních venkovských oblastech závisí živobytí obyvatel právě na produkci vigny, jejíž semena jsou oblíbenou a zdravou potravinou, ale na rozdíl od obilovin a dalších, tradičních luštěnin po ní není taková poptávka. Lusky a slupky vigny jsou odpadním produktem a mohou být jednoduše vyhozeny, nebo využity při krmení hospodářských zvířat.
Avšak ani tato luštěnina není prosta antinutričních látek, kam patří třeba inhibitory trypsinu, hemaglutininy či třísloviny, které mají negativní vliv na růst a celkové prospívání. K redukci těchto nežádoucích látek slouží některé z úprav – mimo jiné sušení na slunci, vaření, toustování, namáčení či fermentace.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!