Vliv odchovu jalovic na produkci

Očekávaný seminář, který pro chovatele skotu uspořádala akciová společnost Fremis ve spolupráci s FarmVet, spol. s r. o., v Koutech u Ledče nad Sázavou, navštívilo 170 účastníků. Do tamního kongresového centra hotelu Luna si přijeli poslechnout jediné řečníky chovatelského setkání – přední americké odborníky na výživu skotu prof. Juda Heinrichse z Pensylvánské státní univerzity a Jesse P. Goffa, Ph.D., ze státní univerzity v Iowě (Iowa State University). V prakticky pojatých prezentacích zahraniční specialisté přinesli zajímavé informace z oblasti managementu výživy telat a jalovic, ale i minerální výživy krav v tranzitním období.

Odborný program semináře zahájil profesor Jud Heinrichs, který se ve své přednášce věnoval růstu jalovic a managementu jejich odchovu a jeho vlivu na produkci v první laktaci. Zdůraznil, že cílem je zajistit ekonomicky efektivní růst telete, a to přes jalovici až ke krávě.
„Je třeba sledovat růst zvířete, zohledňovat jeho tělesnou hmotnost ve vztahu k věku. Tele roste nejrychleji do puberty, která nastupuje od osmi až deseti měsíců  věku. Potom se jeho růst zpomalí. Do puberty, kdy roste svalovina a kostra, je třeba klást důraz na proteinovou a minerální složku krmiva. Z toho důvodu je žádoucí, aby se management krmení jalovic v odchovu opíral o dvě krmné dávky, a to do puberty a do otelení. Z hlediska nastávající užitkovosti hraje důležitou roli růst mléčné žlázy a vývoj bachoru. Mléčná žláza roste do puberty rovnoměrně s kosterní svalovinou, v další fázi vývoje však roste dvakrát rychleji, než je přírůstek svaloviny. Tři měsíce před termínem prvního otelení je přírůstek mléčné žlázy srovnatelný se svalovinou. Době růstu a vývoje mléčné žlázy je třeba přizpůsobit krmnou dávku. Zatímco její vyšší dávka před odstavem podporuje zejména růst sekreční tkáně (parenchymu), ale i tuku, po odstavu přibývá pouze tuk,“ řekl na úvod profesor Pensylvánské státní univerzity.*
Více se dočtete v březnovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down