Vliv různých bílkovin na kvalitu svalového tuku kachen

Česká republika podporuje aktivity, které přispívají k posílení produkce rostlinných bílkovin, a k rozvoji sektoru proteinových plodin na evropské i národní úrovni. Tato podpora vyústila k přijetí tzv. “Bílkovinné strategie ČR”. Zájem o pěstování kulturních plodin rodu Lupinus byl v minulosti potlačen dovozem sójových bobů a sójových produktů, které se staly dominantním zdrojem proteinu pro výživu zvířat.

Celosvětový trend zvyšování cen dovozu sóji a sójových produktů, obdobně i problematika GMO sóji, vyvolala v posledních letech zájem o pěstování tuzemských proteinových zdrojů, se zaměřením na pěstování např. lupiny. Z ekologického hlediska pěstování rodu Lupinus může vést ke zlepšení půdní úrodnosti obohacením půdy o dusík prostřednictvím hlízkových bakterií a semena jsou významnou proteinovou komoditou vhodnou pro krmné účely; u některých odrůd jsou nutričně hodnotnější než sójové boby.

Materiál a metody

Biologické sledování na 180 brojlerových kachnách Cherry Valley se uskutečnilo v akreditované stáji Veterinární univerzity Brno. Cílem práce bylo zjistit, zda 50% a 100% náhrada sójového extrahovaného šrotu šrotem z odslupkovaných lupinových semen ovlivní obsah mastných kyselin (FA) v tuku prsní a stehenní svaloviny kachen. Pro experiment byla použita odslupkovaná semena lupiny bílé (Lupinus albus), odrůda Zulika (Oseva Pro s.r.o. - Zubří). Dodavatelem výkrmových kachen Cherry Valley byla společnost PERENA, s r.o. (Chlumec nad Cidlinou, Czech Republic). Kachny byly vykrmovány do 42. dne věku na hluboké podestýlce (dřevěné hobliny) dle technologického návodu pro výkrm kachen Cherry Valley v teplotním režimu 31–21 ºC. Byly vytvořeny 3 skupiny po 60 kachnách, v každé skupině bylo 30 kachen a 30 krocanů.

Výsledky

Ukazatele užitkovosti

Průměrná živá hmotnost kachen Cherry Valley (30 kachen + 30 kačerů/skupina) byla ve 42. dnu výkrmu u skupiny C 3,22 ± 0,29 kg, u skupiny E50 3,40 ± 0,27 kg a u skupiny E100 3,48 ± 0,28 kg. Mezi skupinou C a E50, C a E100 byl rozdíl mezi průměrnými hodnotami živé hmotnosti statisticky významný (P ≤ 0,05).

Kvalita tuku prsní a stehenní svaloviny

Z výsledků vyplývá, že u pokusných skupin kachen, ve srovnání s kontrolou, nebyl mezi průměry skupin prokázán statisticky významný rozdíl u obsahu sušiny a tuku v prsní svalovině. Ve stehenní svalovině byl statisticky významný rozdíl (P ≤ 0,05) prokázán u sušiny i tuky mezi skupinou E50 a E100.

Nasycené mastné kyseliny (SFA)

V práci je pozornost zaměřena na kvalitu tuku prsní a stehenní svaloviny kachen Cherry Valley vykrmovaných do věku 42. dnů, hodnoceno na základě obsahu mastných kyselin (FA) v g/100 g svalového tuku. V rámci analýzy byly v tuku prsní a stehenní svaloviny prokázány C14:0, C16:0 a C:18.

Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA)

V rámci analýzy byly v tuku prsní svaloviny prokázány C16:1 a C18:1n9. U ostatních MUFA nebyly hodnoty prokázány, nebo byly pod mezí detekce analyzátoru, případně byla jejich hodnota velmi nízká, tzn. nutričně nevýznamná.

Polynenasycené mastné kyseliny ze skupiny PUFA n-6

 Z výsledků vyplývá, že lupinové diety, které byly podávané pokusným skupinám kachen (E50, E100), podstatně neměly zásadní vliv na obsah PUFA n-6 v prsním svalovém tuku kachen. Nejvyšší obsah v tuku stehenní svaloviny zaujímala mastná kyselina C18:2n6, bez ohledu na skupinu i pohlaví kachen.

Obsah jednotlivých skupin FA ve svalovém tuku kachen

 U stehenní svaloviny byly výsledky nejednotné, i když byla zaznamenána statistická významnost (P ≤ 0,05) mezi skupinou E50 a E100. U celkového obsahu ∑ MUFA lze pozorovat v prsní i stehenní svalovině kachen určitou tendenci zvyšování jejich obsahu u pokusných skupin. Výsledky dokládají, že u pokusných kachen byl významně vyšší (P ≤ 0,05) obsah ∑ PUFA n-3 v prsním i stehenním tuku a statisticky významně se zvyšoval s obsahem lupinového šrotu v krmné směsi.

Poměr PUFA n-3 a PUFA n-6

Výše náhrady sójového extrahovaného šrotu šrotem z odslupkovaných lupinových semen vedla k zúžení poměru PUFA n-3:PUFA n-6 v tuku prsní i stehenní svaloviny kachen Cherry Valley, což lze z hlediska kvality prsní i stehenní svaloviny pokládat za dieteticky příznivé.

Závěr

Z dosažených výsledků lze vyvodit závěr, že v krmných směsích určených pro výkrm kachen Cherry Valley lze nahradit sójový extrahovaný šrot, šrotem z odslupkovaných lupinových semen, a to z 50 % i 100 %. Jako optimální lze považovat náhradu 50%, což poskytuje v praxi kvalitnější optimalizaci při sestavování receptur krmných směsí v důsledku např. kombinace dvou proteinových komponent. Odslupkováním lupinových semen lze získat produkt, nutričně hodnotnější než celé semeno, a to tím, že se v tomto produktu zvýší obsah vysoce kvalitního tuku (především nenasycených mastných kyselin). Náhrada sójového extrahovaného šrotu, šrotem z odslupkovaných lupinových semen, ovlivnila živinové složení krmných směsí, které se projevilo zvýšeným obsahem tuku a zvýšeným obsahem polynenasycených mastných kyselin (PUFA n-3). Obecně lze konstatovat, že podávané diety na bázi lupinového šrotu, v sušině jak prsní, tak i stehenní svaloviny, u kachen pokusných skupin, vedly ke zvýšení obsahu svalového tuku, změně kvality tuku, projevující se významným zvýšením MUFA a především PUFA n-3.

prof. Ing. Eva Straková, Ph.D., Ústav chovu zvířat, výživy zvířat a biochemie, VETUNI Brno

Foto archiv autorky

Podrobněji v NCH10/2025.*

kachny Cherry Valley

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.