Welfare je v chovech hospodářských zvířat na předních příčkách zájmu snad všech skupin, které mají co do činění s potravinami živočišného původu. O kvalitu a důstojnost životního prostoru se zajímají nejenom aktivisté, ale i řada vědců, kteří sledují jeho vliv nejenom na kvalitu života chovaných zvířat, ale i na kvalitu výsledných produktů.
Chovy drůbeže zažívají v posledních letech velké změny – zákaz klecových chovů, zákaz krmných antibiotik, snižování koncentrace zvířat, otevírání hal… V některých zemích jsou sporné technologie již téměř eliminovány, v jiných je přechod podstatně pomalejší. S těmito trendy se musí vyrovnat nejenom chovatelé, ale i obchodníci a spotřebitelé. S větším komfortem pro zvířata bývají spojeny vyšší náklady na technologie i krmiva. Chovatelé se musí vypořádat s odlišnými požadavky na zoohygienu, hledat alternativy k regulovaným léčivům či krmným doplňkům. Obchodníci a spotřebitelé musí zvládnout nárůst cen. Zvířata si bohatší prostředí obvykle užívají, i když třeba u brojlerových kuřat nebývá jejich život zrovna dlouhý. Nicméně, málokdy se podaří vytvořit zcela dokonalé prostředí, a tak je dobré vědět, jakým způsobem dávají zvířata najevo své nepohodlí. Jednou z možností je naslouchání jejich zvukovým projevům.
Jeden z britských výzkumů naznačil, že by mohla existovat vcelku jednoduchá a levná metoda, při níž je nasloucháno zvukovým projevům kuřat, která může přispět k tomu, aby se problémy s jejich welfare začaly řešit již krátce po jejich vzniku.
Vycházeli z předpokladu, podle něhož kuřata, která se v přirozeném prostředí dostanou do situace, v níž se cítí nepříjemně či nejistě, začnou přivolávat kvočnu hlasitými a výraznými zvuky, které by se daly nazvat „tísňovým voláním“.
V komerčních chovech drůbeže jsou čerstvě vylíhnutá kuřata chována v tisícihlavých skupinách. Tým vědců z Velké Británie zabývajících se hodnocením welfare a chováním zvířat v různých chovatelských systémech shromáždil akustické záznamy v takových 12 typických hejnech s 25 tisícovkami kuřat a provedl jejich analýzu. Na studii publikované v Journal of the Royal Society Interface pracovali vědci z University of Plymouth, University of Roehampton, Scotland´s Rural College (SRUC) a Newcastle University. Financování zajistili Biotechnology and Biological Sciences Research Council v partnerství s Greengage Lighting Ltd v rámci Innovate UK. Ve své studii vědci demonstrovali, že toto tzv. tísňové volání lze jasně odlišit od ostatních zvuků, jakých je v takové hale a v jejím okolí víc než dost.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!