18.06.2021 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyloučení živočišných produktů z propagační politiky EU by představovalo jak environmentální, tak ekonomickou aberaci

Europoslankyně Elsi Katainen (Renew) v Bruselu uspořádala 17. června parlamentní meziskupinovou akci „Biodiverzita, změna klimatu, udržitelný rozvoj“ o budoucnosti propagační politiky EU. Debata se zaměřila na propagaci produktů živočišné výroby. Vyšla najevo jasná skutečnost: vyloučit odvětví živočišné výroby z propagační politiky by nemělo smysl jak z hlediska udržitelnosti, tak z hlediska konkurenceschopnosti.

Organizátorka akce europoslankyně Elsi Katainen prohlásila: „Musíme zajistit klíčový cíl propagační politiky EU – který podporuje konkurenceschopnost a vývoz evropských potravinářských výrobků. Namísto vyloučení určitých produktů z propagační politiky bychom jej měli použít jako nástroj na podporu udržitelné produkce rostlinné i živočišné výroby. Klíčem je zatraktivnit a zpřístupnit politiku propagaci malým a středním hráčům, a to je nyní hybnou silou.“

Konference představila mnoho příkladů úspěšných propagačních programů pro živočišné produkty, které ukazují jejich schopnost přispět k posílení udržitelnosti a konkurenceschopnosti zemědělských produktů EU. Birthe Steenberg, generální tajemník AVEC, uvedl: „Podpora je zásadní, protože hospodářská zvířata v EU soutěží s levnějšími výrobky ze třetích zemí s normami, které nejsou tak vysoké jako ty v EU. Tato tendence bude bude nevyhnutelně posílena prováděním Zelené dohody.“

Akademická Alice Stanton, profesorka kardiovaskulární farmakologie na Royal College of Surgeons (IE), komentovala zdravotní problémy DG SANTE týkající se podpory konzumace červeného masa. Zmínila, že: „Červené maso a mléčné výrobky jsou potraviny bohaté na živiny. Pokud budou podstatně omezeny nebo skutečně vyloučeny z naší stravy, bude to mít za následek větší zátěž chorob v Evropě i na celém světě. Zdraví bude nepříznivě ovlivněno zvýšenou anémií z nedostatku železa, narušeným růstem a poznáváním dětí, osteoporózou a sarkopenií.“

A konečně Declan Coppinger zastupující UECBV zdůraznil roli, kterou musí propagační politika hrát při hospodářském oživení, a vyzval k měřenému vědeckému přístupu v nadcházející reformě: „Červené maso musí hrát roli v udržitelné, vyvážené stravě a chovu hospodářských zvířat sektor musí být nadále podporován jako strážci životního prostředí.“

Nyní jsme v rozhodující době, kdy se EU bude muset rozhodnout, zda chce podporovat nejudržitelnější zemědělský systém na světě a jeho bohaté kulinářské dědictví, nebo se raději vzdá neopodstatněných ideologických přesvědčení a produktů nižší kvality ze třetích zemí.

Zdroj EU*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down