13.11.2018 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výnosné pěstování navzdory změnám klimatu

Zemědělské plodiny, které slouží jako potrava člověka nebo krmivo pro zvířata, je potřeba pěstovat i ve změněných klimatických podmínkách. Úkolem vědců je vytvořit nové a lepší odrůdy plodin či technologie, které zemědělcům pomohou vypořádat se s nepříznivými vlivy klimatu a vypěstovat dostatek kvalitních potravin či krmiva.

Také u nás se stále častěji potýkáme s tím, co je spojováno se změnou globálního klimatu a co ovlivňuje produkci zemědělských plodin i v dalších částech světa. Tímto problémem je sucho. Vědci v řadě zemí hledají způsoby, jak by se zemědělci mohli s nedostatkem vody vypořádat. Na jednu z možných cest by mohla poukázat studie odhalující, které geny jsou klíčové pro reakci rostlin na sucho.

Jelikož se rostliny nemohou přemístit na jiné stanoviště, pokud jsou zdroje na tom původním již nedostatečné, tak musí mít „v záloze“ účinné mechanismy, které jim například pomohou omezit růst v reakci na podmínky životního prostředí. Sucho je nejdůležitější příčinou omezeného růstu rostlin a s tím souvisejícího redukovaného výnosu. Díky tomu je zkoumání a poznání mechanismů, které mají na svědomí tyto reakce rostlin na sucho, vysoce cenné zejména pro zemědělce. Tým vědců z vlámského Institutu pro Biotechnologii (VIB) a University v Ghentu si dal za cíl, přinést odpovědi na tyto životně důležité otázky.

Jejich studie poskytla důležitý pohled na to, jak se rostliny vypořádávají s nedostatkem vody v prostředí, což může přispět k pokročilému šlechtění a využití genového inženýrství při tvorbě plodin s vysokým výnosem a tolerancí vůči suchu.*

 

Více si přečtete ve Speciálu Farmáře 11/2018

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down