Průmyslová výroba krmných směsí v EU zůstala v roce 2021 stabilní. Očekává se však, že rostoucí hrozba chorob zvířat a pokračující globální oživení trhu s obilím poháněné ruskou invazí na Ukrajinu sníží v roce 2022 v regionu poptávku po krmných směsích.
Snížení produkce průmyslových krmných směsí pro tento rok by mělo být podle údajů zveřejněných Evropskou federací výrobců krmných směsí FEFAC někde mezi 4 a 5 miliony tun.
Klíčovými tržními faktory, které by mohly zatížit poptávku po krmných směsích jsou pokračující šíření ekonomické nejistoty spojené především s válkou na Ukrajině, výkupní ceny živočišných produktů pod nákladovou cenou, politická rozhodnutí EU o snížení emisí skleníkových plynů a dalších emisí, politika dobrých životních podmínek zvířat a dodavatelské řetězce bez odlesňování, jakož i další narušení dodavatelského řetězce v důsledku vypuknutí pandemie Covid-19, jako jsou omezení v Číně s dopadem na vývoz doplňkových látek a dalších krmných složek.
Produkce krmiv pro prasata v roce 2021 klesla
Výroba krmných směsí v EU-27 v roce 2021 byla podle údajů poskytnutých členy FEFAC odhadnuta na 150,2 milionu tun, což ve srovnání s rokem 2020 představuje nárůst o 0,03 %.
Všechna odvětví očekávají, že se v roce 2021 podařilo stabilizovat segment výroby krmiv pro prasata, nebo dokonce zvýšit produkci navzdory pokračující pandemii Covid-19, celosvětovému zotavení trhu s obilím, narušení dodavatelského řetězce a šíření chorob zvířat.
Produkce krmiv pro prasata se v roce 2021 snížila o 1,5 %, přičemž problémy se sníženou poptávkou po mase na klíčových vývozních trzích souvisely s ohnisky afrického moru prasat a vysokými náklady na krmné zrniny byly uvedeny jako některé faktory stojící za tímto poklesem. Nejvíce postiženými zeměmi byly v tomto ohledu Německo, Francie, Portugalsko, Španělsko, Rakousko, Slovinsko a Maďarsko.
Růst produkce krmiv pro přežvýkavce v roce 2021 byl spojen se suchem, protože to znamenalo, že producenti mléka potřebovali nakupovat více krmných směsí.
Zdroj: Elektronický on-line magazín FEEDnavigator, 5/2022
Zkrácený překlad
Ing. Josef Svoboda, CSc.
Celý článek najdete v Krmivářství 4/2022.