Kvalitní konzervované objemné krmivo je klíčem k efektivní výživě skotu. Jeho výroba se neobejde bez pěstování vhodných pícnin na půdě, která je v dobré kondici, sklizně v odpovídajícím termínu a bezchybného průběhu fermentace. V každém případě mají na výslednou kvalitu vliv mnohé faktory.
Jestliže dojde k výrazné redukci produkce, zhoršení kondice či jinému negativnímu vlivu na efektivitu chovu stala se někde chyba. K nejvýznamnějším faktorům, které způsobují vyšší či nižším nákladům na výrobu senáže, patří objem a kvalita sklizené biomasy, přičemž maximalizace výnosu by neměla být na úkor kvality. Stravitelnost sušiny senáže (DMD) nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje její krmnou hodnotu a následně i užitkovost zvířat, ať už masného skotu či dojnic, březích ovcí, jehňat a prostě všech druhů a kategorií, u nichž tvoří senáž základ krmné dávky. K výrobě dostatku senáže s odpovídající kvalitou je třeba nejen stanovit její potřebné množství a určit minimální výměru vhodných pozemků k její produkci. Termín první seče je asi tím nejdůležitějším, protože jeho odklad sice může zvýšit výnos biomasy, ale omezit stravitelnost v důsledku stárnutí porostu. Kvalitu fermentačního procesu ovlivňují dva důležité faktory – obsah sacharidů a dusíkatých látek v biomase. Bakterie mléčného kvašení přeměňují dostupné cukry na kyselinu mléčnou a snižují pH senáže na hodnotu kolem 4, při níž je konzervovaná hmota stabilní. Pro dobrou fermentaci je potřeba 3 a více procent cukrů – čím vyšší je jejich obsah, tím rychleji může pH klesat. Oproti tomu vysoká hladina nitrátů má na fermentační proces negativní vliv, protože dusíkaté látky zvyšují pufrovací kapacitu a zpomalují pokles pH. Na to je třeba myslet při stanovení termínů aplikace a množství dusíkatých hnojiv, protože při vysokém obsahu nitrátů se obvykle doporučuje odložení seče, ale to zase může vést ke zhoršení DMD v důsledku stárnutí porostu a vyššímu podílu stébel vůči listům. Z porostu s převahou listů a s minimem stébel se dá vyrobit senáž se 75- až 80% stravitelností sušiny.
Bez hnojení to nejde Ani při výrobě senáže nestačí pouze počkat na to, až travní porost obroste, posekat jej a zabalit. Pro vysokou nutriční hodnotu krmiva se musí vytvořit podmínky, např. pravidelně kontrolovat kvalitu půdy a porostu. Na mnoha farmách je úrodnost půdy hlavním limitujícím faktorem, který brání dosažení výborných hodnot stravitelnosti sušiny senáže, protože při nižším obsahu či dostupnosti živin dochází k pomalejšímu obrůstání porostu a tím pádem se ve snaze o dosažení objemu biomasy odsouvá termín seče. A s ohledem na kvalitu půdy a porostu je nezbytné nepodcenit načasování aplikace hnojiv, které nejenom pomáhá pokrýt nároky pícnin, ale také minimalizovat ztráty živin, např. vyplavením. Z toho důvodu by mělo hnojení proběhnout přibližně na začátku dubna, ale vždy s ohledem na místní podmínky, stav porostu a aktuální průběh počasí. Průběh vlastního senážování Z pohledu všech faktorů a úkonů, které je potřeba před sečí provést a zohlednit je období vlastního senážování jen takovou „špičkou ledovce“. Nicméně mimořádně důležitou, protože i z vysoce kvalitního porostu může kvůli nezvládnutí „finále“ vzniknout (pod)průměrné krmivo. Plánování rozsahu a termínu senážování se odvíjí i od způsobu, přesněji řečeno prostoru, ve kterém je píce konzervována. V chovech, kde se senážuje do velké senážní jámy nebo žlabu, bude potřeba v krátkém čase zajistit dostatečné množství píce k zaplnění celého prostoru. Zatímco tam, kde senážují do vaků či balíků, je k dispozici určitá volnost a flexibilita při plánování ploch k sečení, organizaci pastvy, ale také aplikaci hnojiv a dalších opatření. Samozřejmě i v tomto případě se musí brát ohled na počasí a případně dostupnost služby, pokud farma nepracuje s vlastní mechanizací. V každém případě je vytvoření anaerobních podmínek základním předpokladem pro úspěšnou fermentaci biomasy a ochranu senáže před kažením, ať už v důsledku činnosti bakterií máselného kvašení, plísní či kvasinek. Snadněji to jde při plnění vaků či lisování balíků – za předpokladu správně připravené píce a seřízeného stroje. Nelze senáž dost dobře považovat za „levné krmivo“, u kterého není potřeba nic moc řešit a stačí se spolehnout na to, že to nějak naroste. Taková „nepozornost“ by se totiž mohla pořádně prodražit.* Ing. Anna Mikšovský Marcinková Podrobněji v Krmivářství 2/2025.
Foto autorka
Bez řádné péče a odpovídajícího hnojení lze jen stěží očekávat kvalitní porost k produkci senáže Foto Anna MarcinkováSenážování do balíků je stále častěji využívanou metodou Foto Štěpán Marcinek
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!