Cílem práce popsané v článku bylo sledovat výskyt mastitidních bakterií v syrovém kozím mléce na dvou farmách v České republice. Do experimentu bylo zahrnuto 222 odběrů individuálního mléka plemene koza bílá krátkosrstá. Zjištěno bylo 77 vzorků mléka s bakteriálním nálezem. V pozitivních vzorcích významně převažoval výskyt environmentálních kmenů bakterií nad kontagiózními. Nejčastěji zastoupenými patogeny byly koaguláza negativní stafylokoky.
Sledován byl také počet somatických buněk v individuálních vzorcích mléka. Kozí mléka bez bakteriálního nálezu měla statisticky průkazně nižší hodnotu počtu somatických buněk než mléka s výskytem bakterií.
Pro sledování výskytu bakterií v kozím mléce byly na dvou farmách provedeny tři odběry individuálních vzorků mléka a to v dubnu, červnu a srpnu. Aby informace o situaci na farmách byly statisticky vypovídající, bylo k tomuto účelu vždy odebráno mléko od minimálně 30 % zvířat z chovu.
Jako dominantně se vyskytující bakterie v individuálních vzorcích syrového kozího mléka byly na farmách zjištěny koaguláza negativní stafylokoky (Staphylococcus PK–). Prokázán byl významný výskyt environmetálních kmenů bakterií, jejichž přítomnost byla ve sledovaných odběrech zachycena ve 22,2 % až 52,8 % vzorků. Tyto výsledky vedou k závěru, že je potřeba zaměřit se na prostředí zvířat na farmách. Bylo zjištěno, že průměrná hodnota PSB pro skupinu mlék s bakteriálním nálezem byla statisticky významně vyšší než ve skupině bez přítomných bakterií. Toto zjištění je důležité z hlediska vlivu hodnot PSB na mléčnou užitkovost a technologické vlastnosti mléka. Hygiena a pravidelná kontrola užitkovosti se sledováním látkového složení kozího mléka a zejména počtu somatických buněk je pro farmu jednoznačným ekonomickým přínosem.*
Příspěvek byl zpracován s podporou Ministerstva zemědělství v rámci projektu NAZV QJ1510137 a institucionální podpory MZE-RO1418.
Ing. Markéta Borková, Ph.D. 1, Ing. Růžena Seydlová, Ph.D. 1, Hedvika Dragounová 1, Ing. Ondřej Elich 1, Ing. Jana Rychtářová, Ph.D. 2
1Výzkumný ústav mlékárenský s. r. o., Praha, 2Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Praha-Uhříněves
Podrobněji v časopisu Náš chov 4/2019.