Zpomalující se globální ekonomiky a k vysoká míra inflace mají dopad na trhy po celém světě. Globální drůbežářský průmysl se připravuje na přečkání nepříznivých faktorů způsobených pokračujícími ničivými účinky vysoce patogenní ptačí chřipky (HPAI) a rekordně vysokými náklady.
Ve výroční zprávě Výhled chovu drůbeže ve zprávě Feed Strategy byli odborníci na drůbež a krmivářský průmysl osloveni, aby poskytli vhled do žhavých témat, která budou v příštích dvanácti měsících formovat produkci drůbežího masa, vajec a krmiv.
HPAI zůstává hlavním problémem
Očekává se, že celosvětový dopad vysoce patogenní influenzy ptáků, vysoce nakažlivé drůbeží choroby (HPAI) (H5N1), který vede k vysoké úmrtnosti, bude drůbežářské odvětví ovlivňovat i v roce 2023. HPAI napadla téměř všechny hlavní trhy s drůbeží po celém světě, což vedlo k masovému zničení hejn v počtech, které "zastínilo" předchozí maxima hlášená během epidemie 2014–2015. Například více než 52,3 milionu ptáků ve 46 státech – většinou kuřat a krůt na komerčních farmách – bylo zabito jako součást letošního vypuknut epidemie, jak uvádí americké ministerstvo zemědělství (USDA) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Hlásí více než 48 milionů poražených ptáků ve Velké Británii a Evropě. „Ve druhé polovině roku jsme zaznamenali abnormální dopad na americká komerční hejna,“ říká Brian Earnest, vedoucí analytik proteinového průmyslu společnosti CoBank. „Ceny v Turecku prudce vzrostly a poptávka po vývozu se zmírnila, což vyslalo smíšené signály producentům, kteří budou pravděpodobně pokračovat v bitvě o HPAI i v tomto roce.“ John Metzger, ředitel globálního potravinářského průmyslu společnosti Elanco, také zaznamenal pokles výroby v Japonsku, Jižní Koreji, Rusku a Evropě.
„Omezení dovozu ovlivnila objem vývozu z Evropy (kuřata a násadová vejce) a Ruska (kuřata), což má dopad na dodávky na Středním východě a v Africe,“ říká. „Přítomnost HPAI v Evropě způsobuje, že mnoho zemí zpřísňuje povinné požadavky na ustájení a biologickou bezpečnost.“ Nan-Dirk Mulder, globální specialista Rabobank na živočišné bílkoviny, poukazuje na potenciální narušení způsobené HPAI, když se přesouvá do Jižní Ameriky, s nedávnými případy v Kolumbii, Peru a Ekvádoru.
„V současné době rostou obavy z hrozby, že virus dosáhne klíčových výrobních oblastí Brazílie na jihu a středozápadě,“ říká Mulder. „Pokud ano, mohlo by to výrazně narušit globální trhy vzhledem k závislosti světa na Brazílii.“ Vzhledem k tomu, že narušený dodavatelský řetězec bojuje o udržení kroku s poptávkou, spotřebitelé budou i nadále mít vysoké ceny drůbežích produktů. „Například ztráta nosnic vedla k tomu, že na trhu chyběly 24 miliony vajec,“ poznamenává Dr. Austin Jasek, manažer drůbeže ve společnosti Zinpro.
HPAI hlavní divokou kartou.
„Myslíme si, že obecně to bude dojde k zpřísnění tržních podmínek na světových trzích, otevření trhů k omezení globální inflace a pokračující vysoké ceny,“ říká Mulder. Hugo Romero, výkonný manažer společnosti Novus International pro globální řešení drůbeže, zdůrazňuje duševní daň, která vyplývá z vybíjení celých hejn pro ty, kteří pracují v drůbežárně, a přemýšlí, jak by se situace mohla změnit. „Tento virus se rychle vyvíjí; Jak se bude chovat další verze u ptáků? Bude se mutace současného kmene (H5N1) schopna ptá se. Dr. Theresia Lavergneová, vedoucí technických služeb společnosti Natural Biologics, se domnívá, že snížení počtu ptáků v roce 2022 bude mít za následek nižší produkci i v roce 2023.
Rostoucí výrobní náklady
Provozní problémy,vysoké a kolísavé náklady na krmivo, energii a dopravu, budou i v nadcházejícím roce zdaňovat drůbež a producenty krmiv pro drůbež, jak poznamenává Mulder. „Náklady na produkci drůbeže rostou a očekává se, že se budou zvyšovat i v roce 2023,“ říká Lavergneová. „Náklady na práci, palivo, služby, léky, krmiva a doplňkové látky, stejně jako náklady spojené s nemocemi, to vše přispívá k vyšším výrobním problémům.“ Odborníci na drůbežářský a krmivářský průmysl sdílejí své názory na faktory, které způsobují toto zvýšení cen: „Konkurenční odvětví vyžadující krmné složky, jako je bionafta, geopolitické konflikty a nepříznivé agronomické podmínky snižují výnosy klíčových krmiv a zvyšují jejich cenu,“ uvádí Jasek.
Mulder souhlasí: „I když očekáváme mírně nižší ceny kukuřice a sóji, budou z historického hlediska stále vysoké a vezmeme-li v úvahu pokračující úroveň zásob v kontextu pomalé čínské poptávky, geopolitických změn a potenciálního narušení dodávek, ceny budou volatelní.“
Nabídka drůbeže "správné velikosti"
Produkce masa brojlerů se během čtvrtého čtvrtletí 2022 zrychlila a v důsledku toho byly trhy nadměrně zásobeny. Předpokládá se, že produkce hovězího masa v roce 2023 klesne zhruba o 7 %, což naznačuje významnou tržní příležitost pro drůbež, ale snížení bude pravděpodobně znát prvních šesti měsících, což by mohlo vést k nasycení trhu s bílkovinami a udržet tlak na ceny kuřat během prvních šesti měsíců roku 2023.
Všechny vstupy
Očekává se, že ceny energií zůstanou v roce 2023 volatilní a náklady se budou lišit podle regionů. „Vzhledem k historické závislosti Evropy na východní Evropě a dopadu sankcí můžeme očekávat pokračující volatilitu v závislosti na potenciálních nových omezeních,“ říká Mulder. „Probíhající rusko-ukrajinský konflikt nadále ovlivňuje globální dodávky, a to nejen prudkým nárůstem cen energií, ale i hnojiv, kvůli nimž se trh během třetího čtvrtletí roku 2022 téměř rozpadl, jen aby našel obnovenou sílu, když si toho kupující všimli,“ říká Earnest. „Utahující se globální dodávky a pokračující geopolitické nepokoje naznačují, že bychom měli očekávat, že zemědělské a energetické komodity, včetně hnojiv, zůstanou v roce 2023 pod tlakem.“
Náklady na pracovní sílu v kontextu cenové inflace a dostupnosti pracovníků, zejména na západních trzích budou dalším významným faktorem, který je třeba sledovat, jak říká Mulder. „Pokračující nedostatek řidičů kamionů, hrozící stávky železničních dělníků a nedostatek dodávek nafty se pravděpodobně spojí se zvýšenými vstupními náklady na výrobu krmiv,“ říká Metzger.
Chování spotřebitelů ovlivněné inflací
Vysoká míra inflace zasáhla kupní sílu spotřebitelů, ale poptávka po drůbežím mase a vejcích zůstává silná. „Poptávka po bílkovinách obecně byla silná a očekává se, že zůstane zvýšená, což naznačuje, že spotřebitelé pravděpodobně přizpůsobí své nákupy živočišných bílkovin v době vyšších cen,“ říká Earnest. „To také pravděpodobně znamená, že Uvidíme vyšší poptávku po "komoditní" drůbeži, protože spotřebitelé porovnávají prémiové náklady se základními potřebami." Prodej prémiových kuřecích produktů, tj. pomalu rostoucích kuřat a bio prodejů pravděpodobně utrpí zásah.
Dostupnost krmných surovin
Earnest věří, že nabídka hlavních a menších složek krmiv zůstane nevyvážená s poptávkou. „Vzhledem k tomu, že americký trh zahrnuje vyšší poptávku po rostlinných olejích z rozšiřujících se biopaliv, kapacita sójových bobů roste, ale poptávka po krmivu pravděpodobně nebude držet krok, což naznačuje problémy v krmivech pro drůbež,“ uvádí.
Význam doplňkových látek v krmivech
V souvislosti s vysokými náklady na suroviny Romero uznává, že alternativní doplňky mohou být nákladově nejefektivnější, ale varuje, že při použití méně kvalitních ingrediencí musí odborníci na výživu znát, které mohou být použity k vyrovnání negativních účinků, např. použití enzymů ke zlepšení dostupnosti živin a snížení antinutričních faktorů. „Odborníci na výživu by také měli hodnotit vitamíny a minerály, aby zajistili, že jsou vysoce dostupné zvířatům pro optimální absorpci a nižší vylučování do životního prostředí,“ říká. „Správná kombinace vědecky podložených enzymů, organických stopových minerálů a metioninu může znamenat rozdíl.“
Zaměřte se na živiny
„Výrobci krmiv a odborníci na výživu se mohou připravit na výzvy v roce 2023 tím, že přezkoumají specifikace živin pro každý typ drůbeže a fázi produkce, aby zajistili, že receptury krmiv jsou vhodné pro optimalizaci výkonu,“ říká Lavergne. „Se zvýšenými náklady na krmné složky a doplňků není čas na snižování specifikací živin. Snížení nutričních faktorů krmiv může snížit náklady na tunu krmiva, ale může zvýšit celkové výrobní náklady zvýšením celkového množství krmiva potřebného ke splnění hmotnostních cílů, což negativně ovlivní konverzi krmiva nebo prodlouží dobu, po kterou jsou ptáci krmeni.“
Inovativní způsoby výroby
Vzhledem k tomu, že poptávka spotřebitelů žene drůbežářský průmysl směrem k označení „žádná antibiotika nikdy“ (NAE), více než polovina brojlerů v USA je chována bez použití ionoforu. Účinné zvládání chorob se stává klíčovým pro zajištění bezpečnosti a dobrých životních podmínek zvířat, přičemž výrobci hledají nová řešení. Existují neantibiotické nástroje a zdroje, které mohou být implementovány na podporu zdraví střev.
Zvýšený důraz na udržitelnost
Vzhledem k tomu, že drůbežářský průmysl usiluje o snížení své ekologické stopy, výrobci krmiv neustále přezkoumávají nové přísady a alternativní doplňky, aby zlepšili příjem živin ve střevě, což povede ke zvýšené konverzi krmiva a stále více ke splnění cílů udržitelnosti výrobce, říká Dr. Nathan Collins, technický odborník na výživu drůbeže, Elanco. Romero zaznamenává nárůst žádostí o informace o hodnocení životního cyklu (LCA) pro doplňkové látky v krmivech, což zdůrazňuje posun v množství informací, které veřejnost chce vědět o dopadu drůbežích produktů na životní prostředí. „Je jen otázkou času, než zákonodárci učiní určité informace o výrobě povinnými jako součást podnikání,“ věří Romero. „Nyní je čas, aby producenti drůbeže začali shromažďovat informace o všem, co jejich drůbeži zkrmují a plnit příslušné podrobnosti udržitelnosti.“ Jasek navrhuje, že „mít dobrá data, která ukazují zlepšení efektivity, je nezbytné pro další budování udržitelnosti drůbežářského průmyslu.“
Feed Strategy