Využití extrudovaných krmiv ve výživě zvířat

Jedním z bodů doprovodného programu mezinárodního veletrhu zemědělské techniky Techagro 2016 byla konference zaměřená na využití extruze v krmení hospodářských i zájmových zvířat. Přednášky se týkaly využití extrudovaných krmiv v krmení prasat, drůbeže, skotu i společenských zvířat a a vlivu na jejich zdraví a užitkovost.

Konferenci zahájil prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc.,  (Mendelova univerzita v Brně), který ve své přednášce zhodnotil význam extrudovaných krmiv ve výkrmu prasat a drůbeže. V úvodu přednášky se věnoval definici extruze a jejímu vlivu na krmnou hodnotu surovin. Výhodu extruze vidí v odstranění antinutričních látek, denaturaci bílkovin, zvýšení hygienické kvality krmiv, želatinizaci škrobu, homogenizaci směsí a mechanickém rozmělnění. Dále popsal výsledky experimentů u drůbeže. Zjistilo se například, že lze aplikovat až 18 % řepkového semene do směsí pro brojlery, aniž by to ohrozilo jejich užitkovost, a až 15 % extrudovaného řepkového semene do směsí pro nosnice bez snížení jejich užitkovosti. Přednášející doplnil, že pro selata se vyplatí nejméně 30–50 % všech krmiv  upravit extruzí nebo až 72 %  hydrotermicky, pro kojící prasnice by mohlo být minimálně 20–70% krmiv upraveno extruzí.

 Výzkumný úkol univerzity

Prezentace Ing. Vladimíra Plachého, Ph.D., (ČZU v Praze) byla věnována výzkumnému projektu o stanovení nutričních parametrů pšeničného zrna a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů. Při pokusu na kuřatech byly vytvořeny dvě skupiny po 100 kohoutcích Ross 308. Kontrolní skupina byla krmena směsí s pšenicí upravenou pouze šrotováním a pokusná směsí s pšenicí extrudovanou a následně šrotovanou. U pokusné skupiny byl zjištěn nižší příjem krmiva, ale také nižší přírůstek a důvodem rozdílného přírůstku bude zřejmě kolísání obsahu esenciálních aminokyselin po úpravě extruzí. Byl tak zjištěn rozdíl mezi nutričními hodnotami pšenice seté v případě variant bez extruze a s extruzí.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down