Výživáři se při pátrání po nových krmivech či zkoumání účinků těch běžně používaných už dávno nezabývají pouze tím, po jakém krmivu prasata nejvíce přibývají na hmotnosti. Cílem výživářů a potažmo i krmivářů už dávno není jen maximální denní přírůstek. Jisté je, že přírůstek hmotnosti je u zvířat chovaných na maso velmi důležitý, ale pokud nefungují optimálně i další tělesné funkce, pak to ten přírůstek sám o sobě nezachrání.
Sójová mouka patří mezi oblíbená krmiva a je známá a používaná již desítky let i v krmných směsích pro prasata. Není divu, prasata po ní velmi dobře přibývají a v zemích, kde sóju pěstují opravdu ve velkém, je její cena celkem příznivá. Sójová mouka je primárně zdrojem bílkovin při krmení prasat, a vyšší podíl sójové mouky v krmné dávce prasat by mohl pomoci zmírnit dopad působení viru PRRS u infikovaných odstávčat. Svoji teorii prověřili ve výživářských pokusech a v červnu 2015 publikovali výsledky své práce na téma vlivu zkrmování sójové mouky na přírůstky a imunitní reakci prasat infikovaných virem PRRS. Přidaná sójová mouka ve větším množství, než se standardně používá v obvykle používaných komerčních krmných směsích, pomáhá selatům v boji s virem PRRS.
Krmná dávka obohacená tryptofanem, který je prekurzorem serotoninu, může chovatelům pomoci předcházet problémům s agresivitou zejména v případech, kdy jsou v průběhu chovu spojovány skupiny prasat. Udržení prasniček v klidu je důležité, protože pokud jsou agresivní, tak se mohou zranit, a chovatelům pak stoupají náklady nejen na krmení a veterinární péči.
U zvířat, kterým byl do krmiva přidáván alkohol, byl zjištěn statisticky významně vyšší průtok krve k srdci a červené víno mělo lepší vliv na kardiovaskulární systém. Krom toho bylo zjištěno, že hladina HDL cholesterolu, tedy toho dobrého, byla statisticky významně vyšší u obou „popíjejících“ skupin, zatímco hladina celkového cholesterolu nebyla ovlivněna. HDL (dobrý) cholesterol přepravuje LDL (špatný) cholesterol do jater, kde je metabolizován, což může napomáhat prevenci kornatění tepen, ateroskleróze a dalším problémům se srdcem.*
Ing. Ota Beran, Ing. Anna Marcinková, BM Profit
Podrobněji v NCH 11/2017.