Jednou z hlavních metod byla změna poměru píce (resp. vlákniny) a koncentrátů v krmné dávce. Existují však metody další.
Aktuální poznatky pro zmírnění TS se dají shrnout do metod zkrmování doplňkového krmného tuku (KT) doplňkových proteinů, minerálních doplňků a pufrů, doplňkových vitaminů, antioxidantů a jiných nutričních doplňků.
Tuk má vysoký obsah energie, zvyšuje energetickou hodnotu diety, a je proto vhodným prostředkem kompenzace za snížený příjem sušiny při vysokých teplotách prostředí. Doplňkový krmný tuk (KT) má také vysokou účinnost využití živin na tělní tuk. Například u dojnic krmených dietou s doplňkovým tukem (25 % metabolizovatelné energie pocházelo z KT) byla zjištěna o 8 až 14 % vyšší účinnost energie, než při dietách bez KT.Tuk představuje pro zvířata relativně malé teplotní zatížení.
Při zkrmování diet s doplňkovým KT:
- se hovoří o zvýšení komfortu a zlepšení welfare zvířat vystavených TS,
- zlepšuje se schopnost dojnic odolávat fyziologickým poruchám vzniklých při TS,
- zlepšuje se schopnost udržet si nižší tělesnou teplotu při současně zvýšenému evaporačnímu výdeji.
Při vysokých teplotách prostředí by se neměly zkrmovat ruminálně lehce odbouratelné proteiny v množství přesahujícím 61 % celkového hrubého proteinu a více než 100 g N/den (100 g N je ekvivalentem pro zhruba 3,1 % hrubého proteinu v dietě).
Bohatým zdrojem vysoce kvalitního proteinu je v současné době pivovarské mláto a někde i rybí moučky. Mají výbornou skladbu aminokyselin s vysokým obsahem metioninu a lyzinu.
Uplatnění diet s minerálními pufry patří v období vysokých teplot k běžným výživářským opatřením. Při vysokých teplotách prostředí dochází ke značné redukci celkového příjmu minerálních látek a ke změně jejich metabolismu. Jednak je to důsledek sníženého příjmu krmiva při TS, a to především píce bohaté na makroelementy, ať již přirozeným snížením „žravosti“ zvířat, tak i cíleným snižováním objemu píce při výživářských opatřeních zmírňujících TS (diety s nízkým obsahem vlákniny).
Je známo, že doplňkové dietetické pufry působí příznivě jak na zlepšení příjmu krmiva a užitkovosti, tak i na fyziologický a endokrinní stav zvířat, a také na snížení tělesné teploty. Jde o udržení homeostáze, acidobazické rovnováhy, vyváženého stavu vody v těle atd.
Při podávání draselných solí jsou nejlepší výsledky při eliminování TS dosahovány při zkrmování K2CO3. Po něm následuje KHCO3. Přispívají sice ke zvýšení příjmu krmiva, ale i nádoje, produkce tuku, mohou však vyvolávat depresi % mléčného proteinu. U KHCO3 se poněkud zhoršuje chutnost diety, kterou lze eliminovat vyšším zastoupením chutnějších granulí.
V průběhu TS se zvyšují požadavky na vitamín A. Uvádí se pozitivní ovlivňování působení TS dietami se zvýšenou koncentrací niacinu (kyseliny nikotinové). Tvrdí se, že reakce na niacin by měla být nejvýraznější v počátečním období laktace zvláště u multipar s vyšší mléčnou užitkovostí. Další možnou metodou je poskytnutí doplňkových antioxidantů, jako je např. vitamin E, beta karoten, nebo retinol, retinyl, palmitát, glutation, taurin a stopové prvky (Se, Cu, Zn, Mn).
Existují desítky studií o různých doplňcích a farmaceutik regulujících produkci tepla a mechanismy výdeje tepla. Např. zkrmování výtažků houbových kultur (kmeny Aspergillus oryzal, Sacharomyces cerevisial a další) pod různými obchodními názvy.*
Dr. Ing. Samuel, PhD, VM, Taagid, Israel, doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., technolog-specialista
Podrobněji v časopisu Náš chov 7/2021.