Výživa a krmení ryb v intenzivních chovech

Podobně jako producentům vepřového či drůbežího masa a vajec, tak i chovatelům sladkovodních ryb kompletní krmné směsi významně zjednodušují život. Svým optimalizovaným složením pomáhají dosáhnout rychlého růstu ryb, a to při udržení jejich dobrého zdravotního stavu a konečně i standardní kvality finálního produktu. S vybranými doplňky krmných směsí lze kvalitu rybího masa i cíleně ovlivňovat, ať již se jedná například o zbarvení či spektrum obsažených mastných kyselin.

Na úvod je třeba upřesnit, že intenzivní chov sladkovodních ryb reprezentují zejména recirkulační akvakulturní systémy (RAS). Zatímco u konvenční produkce potravin živočišného původu se Evropská unie snaží legislativou směrovat výrobu spíše k extenzivním systémům chovu, intenzivně pojaté recirkulační akvakulturní systémy podporuje. Spatřuje v nich totiž řešení nenáročné na spotřebu vody, které se navíc opírá o technologie přispívající k ochraně životního prostředí.
Výživa chovaných ryb je založena na kompletních krmných směsích, zohledňujících nutriční požadavky, a to jak ve vztahu k druhové příslušnosti, tak i velikosti ryb. Chovatel si tak může vybírat granulovaná krmiva podle několika kritérií zohledňujících nejen obsah živin či specificky účinných látek (pro pigmentaci svaloviny, medikace, probiotika), ale i způsob jejich zpracování (extruzí, obdukováním). Na trhu jsou dostupná krmiva, která se liší jak kvalitou a poměrem zastoupených surovin, tak i podílem balastních látek zatěžujících životní prostředí.
Pokud jde o standardní složení krmných směsí, v recepturách pro lososovité ryby či jesetery jsou obsaženy rybí moučka, sójové a slunečnicové pokrutiny, pšeničná moučka, kukuřičný lepek, řepkový olej, řepkové extrahované výlisky, krevní moučka, rybí tuk, vitamíny a minerální látky. V některých produktových řadách je v krmivu například vysoký obsah nenasycených mastných kyselin řady Omega-3, které snižují úhyn ryb a ukládají se ve svalovině ryb, nebo pigment astaxanthin zbarvující svalovinu do červena.*
Více se dočtete v únorovém čísle časopisu Krmivářství.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *