Třetí modul tzv. Tour 100 000, aneb Jak dosáhnout a udržet vynikající zdraví vemene a vysokou užitkovost se uskutečnil v únoru se na dvou místech České republiky. Jednalo se o semináře pořádané společnostmi Eurofarm systems a Sano.
Rentabilní produkce mléka stojí podle Dr. Norberta Görese ze společnosti Sano na pěti pilířích – zdraví, genetika, krmení, ustájení a management stáda. Každá z těchto oblastí má mnoho podmnožin, u zdraví je to například imunitní systém, u genetiky výběr býků, u krmení kvalita krmiv, u ustájení světlo či vzduch, u managementu stáda dojení či organizace práce.
Vznik onemocnění látkové výměny je další problém, jemuž je potřeba v chovu předcházet. „Rozhodující vliv mají nedostatky ve výživě, například nedostatečné zásobení stopovými prvky, vitamíny a antioxidanty, dále vysoká hodnota DCAB ve fázi stání na sucho, případně nedostatek vápníku či malé zásobení fyzikálně efektivní vlákninou. Stěžejní roli zde hraje oslabení imunity, které může vést k zadržení lůžka či metritidě, mastitidě, mléčné horečce, dislokaci slezu či problémům s končetinami. Následuje pokles příjmu sušiny krmné dávky, negativní bilance energie a proteinu. Celý komplex potíží může ústit až v ketózu a ztučnění jater či k poruchám funkce vaječníků, a tedy ohrožení reprodukce,“ uvedl přednášející.
Záněty v laktaci
Poruchy metabolismu či bachorové fermentace bývají podle Dr. Görese vyvolány nejčastěji nedostatkem strukturální vlákniny v dietě nebo nadbytkem lehce stravitelných uhlovodanů, což může být následkem nízkého příjmu krmiva nebo jeho selektováním na žlabu. Klesá obsah složek v mléce, objevují se poruchy jater.
„Doporučuji sledovat obsah močoviny v mléce, měl by být stabilní a ideálně v rozmezí 18 až 23 mg,“ uvedl řečník.
Je nutné dbát na kvalitu a hygienu krmiv a neprovádět často změny krmné dávky. „Bachor a mikroorganismy v něm se na každou změnu adaptují poměrně dlouho, naším cílem je tedy maximálně možný stereotyp – v dobrém slova smyslu,“ sdělil přednášející.
Velmi důležitá je také hygiena krmného stolu, předcházení druhotné fermentaci a zahřívání dávky. Nezanedbatelnou roli hraje i kvalita napájecí vody a dotace minerálními látkami, mikroprvky a vitamíny. Chovatel by měl myslet i na prevenci ztučnění jater, zejména vzhledem k bilanci energie na počátku a vrcholu laktace.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!