Třetí modul tzv. Tour 100 000, aneb Jak dosáhnout a udržet vynikající zdraví vemene a vysokou užitkovost se uskutečnil v únoru se na dvou místech České republiky. Jednalo se o semináře pořádané společnostmi Eurofarm systems a Sano.
Rentabilní produkce mléka stojí podle Dr. Norberta Görese ze společnosti Sano na pěti pilířích – zdraví, genetika, krmení, ustájení a management stáda. Každá z těchto oblastí má mnoho podmnožin, u zdraví je to například imunitní systém, u genetiky výběr býků, u krmení kvalita krmiv, u ustájení světlo či vzduch, u managementu stáda dojení či organizace práce.
Vznik onemocnění látkové výměny je další problém, jemuž je potřeba v chovu předcházet. „Rozhodující vliv mají nedostatky ve výživě, například nedostatečné zásobení stopovými prvky, vitamíny a antioxidanty, dále vysoká hodnota DCAB ve fázi stání na sucho, případně nedostatek vápníku či malé zásobení fyzikálně efektivní vlákninou. Stěžejní roli zde hraje oslabení imunity, které může vést k zadržení lůžka či metritidě, mastitidě, mléčné horečce, dislokaci slezu či problémům s končetinami. Následuje pokles příjmu sušiny krmné dávky, negativní bilance energie a proteinu. Celý komplex potíží může ústit až v ketózu a ztučnění jater či k poruchám funkce vaječníků, a tedy ohrožení reprodukce,“ uvedl přednášející.
Poruchy metabolismu či bachorové fermentace bývají podle Dr. Görese vyvolány nejčastěji nedostatkem strukturální vlákniny v dietě nebo nadbytkem lehce stravitelných uhlovodanů, což může být následkem nízkého příjmu krmiva nebo jeho selektováním na žlabu. Klesá obsah složek v mléce, objevují se poruchy jater.
„Doporučuji sledovat obsah močoviny v mléce, měl by být stabilní a ideálně v rozmezí 18 až 23 mg,“ uvedl řečník.
Je nutné dbát na kvalitu a hygienu krmiv a neprovádět často změny krmné dávky. „Bachor a mikroorganismy v něm se na každou změnu adaptují poměrně dlouho, naším cílem je tedy maximálně možný stereotyp – v dobrém slova smyslu,“ sdělil přednášející.
Velmi důležitá je také hygiena krmného stolu, předcházení druhotné fermentaci a zahřívání dávky. Nezanedbatelnou roli hraje i kvalita napájecí vody a dotace minerálními látkami, mikroprvky a vitamíny. Chovatel by měl myslet i na prevenci ztučnění jater, zejména vzhledem k bilanci energie na počátku a vrcholu laktace.