Výživa je bezesporu jedním z významným a neopomenutelných faktorů vnějšího prostředí, které výrazně ovlivňují výsledky užitkovosti všech kategorií prasat. Největší pozornost je však třeba jí věnovat především v počátečních fázích života, kdy se doslova rozhoduje o přežití a celoživotní užitkovosti narozeného selete.
Prvním, z počátku jediným a současně nejvýznamnějším krmivem je mlezivo (kolostrum), které obsahuje značné množství živin, energie a protilátek zabezpečujících pasivní imunitu selat. Ve srovnání s běžným mlékem má vysokou koncentraci imunoglobulinů (IgG, ale i IgA, IgM), imunitních buněk a různých antimikrobiálních látek, jako je laktoferin. Také obsahuje přirozené růstové faktory, které podporují normální vývoj životně důležitých orgánů a střevního traktu selat od narození.
O dostatečném příjmu mleziva se dá hovořit tehdy, pokud každé sele dostane více než 150 g/kg tělesné hmotnosti (De Vos et al. 2001). Pokud sele nepřijme mlezivo do 24 hodin, riziko úhynu v následujících hodinách se rovná téměř 100 %.
Nedostatek mleziva lze řešit jeho náhražkami, které obsahují zdroj energie v podobě tuku nebo laktózy, dále imunoglobuliny a růstové faktory obsažené v mléce, případně kravské mlezivo.
Pokud je počet selat ve vrhu vyšší než počet funkčních struků, je třeba část selat přesunout k náhradní prasnici. Středně velká nebo velká selata se přemísťují nejdříve po šesti hodinách po porodu k prasnicím na 3. až 5. vrhu. Malá selata by měla u matky zůstat alespoň 12 hodin a nejvhodnější náhradní matkou pro ně bude prasnice na 2. vrhu, která nemá příliš velké struky. Takzvaným cross-fosteringem, který lze provádět buď v krátkém období po porodu, nebo na celou dobu laktace, lze snížit mortalitu selat do odstavu až o 40 %. Kvůli narůstající reprodukční užitkovostí u moderních genotypů prasnic byly vytvořeny systémy používání kojných prasnic.
Další možností, jak řešit nadpočetné vrhy, je využití inkubátorů, kam se selata umisťují ve věku od 7 dnů. Selata z inkubátorů většinou umí lépe přijímat pevné krmivo, čímž lépe prospívají po odstavu.
S narůstajícím počtem selat ve vrhu mají prasnice nedostatek mléka. Jedním z řešení jsou krmivářské přípravky. Jedná se například o směsi na bázi vaječných bílků s obsahem imunoglobulinů, vysokou hladinou energie a vitaminů a také probiotik pro udržení mikrobiální rovnováhy zažívacího traktu. Hlavními složkami je kromě sušené vaječné směsi také sušené odstředěné mléko, jednoduché cukry a rostlinné oleje. Tyto přípravky se podávají seleti perorálně v dávce několika mililitrů poté, co se napije mleziva. Od prvního dne po narození lze používat také mléčné směsi pro selata, které se podávají v polotekuté nebo kašovité formě častěji v menších dávkách. Samozřejmostí je přiměřená teplota připravované směsi, pravidelné výměna krmiva za čerstvé a dodržování vysoké úrovně hygieny v použitých miskách nebo korýtkách i jejich okolí.
Více se dočtete v článku Ing. Jaroslavy Bělkové, Ph.D. (VÚŽV, v. v. i., Praha-Uhříněves, oddělení chovu prasat, Kostelec nad Orlicí), který vychází ve speciální červnové příloze Jak na správný odchov selat.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!