Výživa sportovních koní v zimním klidovém období

Kůň jako hospodářské zvíře je využíván po celou historii lidstva. Hlavní užitkovostí koně je jeho pohyb. Pohyb koně je využívám jak ke sportu, tak v zemědělství a lesnictví. Jak uvádí Major Josef Dobeš, užitkovost zaměřená na sport se dostává do popředí v roce 1912, kdy bylo jezdectví zapsáno mezi olympijské sporty. Dnes se jedná o velmi populární sport, který stále nabývá na popularitě, a stavy koní neustále stoupají. Sportovní koně mívají také období mimo tréning a tomu musí odpovídat jejich krmná dávka.

Koně používané pro sport mají stanovený roční režim dle plánovaných závodů. Závodní sezóna pro drezurní a parkurové koně začíná nejčastěji v březnu až dubnu a končí v říjnu až listopadu. Zejména vysoce užitkoví koně ve sportu jsou velmi psychicky a fyzicky zatíženi, a proto je potřeba, aby byli na pár týdnu vyřazeni z tréninku. Toto období obvykle trvá 5–8 týdnů v závislosti na tréninkovém plánu. K tomu je nejčastěji zvoleno zimní období. V této době je vhodně přejít z energeticky a živinově bohaté krmné dávky na chudší, ale přitom stále vyváženou krmnou dávku. Zimní krmná dávka by měla zvířeti zajistit mechanickou nasycenost, ale také pestré plnohodnotné spektrum živin podle aktuální potřeby, ale neměla by zvyšovat jeho tělesnou kondici.

Krmnou dávku pro koně v klidu je možno rozdělit na tři specifické části, konec sezóny, klidové období a období přípravy na sezonu.

 Konec sezony

První období představuje konec sezony a zároveň začátek klidového období a je specifické tím, že klesá příjem energie, živiny jsou spotřebovávány na regeneraci po sezoně. Přechod na zimní krmnou dávku by měl být pozvolný, stejně jako přechod do klidového režimu. Na konci sezony, koně postupně vyřazujeme z tréninku. Koně ještě obvykle absolvují několik tréninkových lekcí, zátěž je však postupně snižována. V návaznosti na to snižujeme úroveň výživy tak, aby odpovídala fyzickému zatížení přímou úměrou. Při skokové změně tréninku, krmné dávky nebo obojího, je kůň vystaven vysokému riziku metabolických poruch.

Ing. Hana Abigail Gruberová,

RNDr. Sylvie Skaličková, PhD.,

doc. Ing. Pavel Horký, PhD.,

prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc. dr. h. c.,

Ing. Hana Dočkalová

Mendelova univerzita v Brně

Kontakt: xgrubero@node.mendelu.cz

Celý článek najdete v časopise Krmivářství 1/2019

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *