Výživové strategie ovlivňující vývoj bachoru u telat

Správné nutriční strategie během postnatálního období a období odstavu mohou drasticky ovlivnit vývoj bachoru a bachorové mikroflóry s následným dlouhodobým přínosem pro dospělý skot. Vývoj bachoru ovlivňuje příjem krmiva, užitkovost a zdraví mléčných telat. Existují výživové strategie, které mají důležitou roli ve funkci bachoru a vývoji telat.

  1. Tekutá strava

Tekutá krmiva, jako je kolostrum, obsahují biologicky aktivní látky, které ovlivňují plazmatické koncentrace růstových faktorů a steroidních hormonů a které stimulují proliferaci buněk bachorového epitelu. Příjem mleziva podporuje trávení a vstřebávání v trávicím traktu mléčných telat. Napájení plnotučným mlékem v raném věku zlepšuje dojivost během první laktace. Studie ukázaly, že použití sójových proteinů v mléčných náhražkách zvyšuje pH v bachoru, retikulu a omasu, což brání rozvoji epitelu bachoru, takže přidání okyselovače může být prospěšné. Kromě toho změna hladiny živin v mléčné náhražce mění expresi genů odpovědných za růst bachorového epitelu.

  1. Fermentovatelné sacharidy

Fermetovatelné sacharidy v krmivu telat zvyšují produkci těkavých mastných kyselin, které jsou potřebné pro vývoj bachorového epitelu. Krmení kukuřicí a pšenicí zvyšuje koncentrace amoniaku, acetátu, propionátu a butyrátu v bachoru, poskytuje energii pro ztluštění stěny bachoru, tvorbu papil, a vývoj kapilár a zlepšuje genovou expresi v bachorovém epitelu. Krmení stravou na bázi škrobu a pektinu zlepšuje tloušťku sliznice. Přidání nadměrného množství fermentovatelného starteru však snižuje pH a motilitu bachoru a vede k acidóze.

  1. Píce

Píce má nízkou stravitelnost a poskytuje méně energie ve srovnání se starterem, což zlepšuje přežvykování a pH bachoru u telat před odstavem i po něm. Na druhou stranu krmení pící snižuje dobrovolný příjem zkvasitelných sacharidů a snižuje riziko subakutní bachorové acidózy. Kromě toho krmení takovým krmivem mění složení bachorové mikroflóry a snižuje nevýživné orální chování během období po odstavu. Kromě toho přidání píce do starteru zlepšuje vývoj svalů a epitelu bachoru a snižuje tvorbu plaku. Krmení vojtěškového sena v základní krmné dávce zvyšuje pH bachoru, a tím stimuluje žvýkací aktivitu.

  1. Probiotika

Krmení probiotiky zlepšuje mikrobiální rovnováhu bachoru, podporuje vývoj bachoru a usnadňuje přechod z tekutého krmiva na suché krmivo a píci. Přidáním Saccharomyces cerevisiae a Bacillus licheniformis se zlepší bachorová mikroflóra a morfologie a zvýší se využití dusíku a bachorová fermentace. Doplňování Bacillus subtilis ve starteru zvyšuje vývoj celulolytických bakterií u telat po odstavu.

  1. Těkavé mastné kyseliny

Doplnění propionátu sodného nebo butyrátu sodného zvyšuje délku a šířku bachorových papil a hmotnost retikulorumenu u telat a snižuje degenerativní akumulaci tkáně. Doplnění stravy isobutyrátem a isovalerátem urychluje aktivitu bachorových enzymů a fermentaci, čímž zlepšuje růstovou výkonnost.

  1. Velikost krmných částic

Velikost krmných částic a jejich fyzikální forma ovlivňují anatomický a mikrobiální vývoj bachoru. Krmení mletou dávkou snižuje délku a plochu papil, snižuje relativní množství celulolytických bakterií a zvyšuje populaci amylolytických bakterií v bachoru. Jemně mletá krmiva snižují pH bachoru a způsobuje parakeratózu. Zvýšení velikosti částic vojtěškového sena snížilo orální chování telat a zlepšilo stravitelnost živin. Na druhou stranu sekání sena snižuje dobu žvýkání a rozmanitost bachorové mikroflóry.

Závěr

Změny v krmivu, včetně přidání vysoce kvalitního tekutého krmiva, snadno fermentovatelných sacharidů, vysoce kvalitní píce, probiotik a těkavých mastných kyselin, zlepšují raný vývoj bachoru u mléčných telat. Kromě toho je vhodnější krmení granulemi nebo strukturovaným krmivem než jemně mletá strava.

Dairy Global

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.