V roce 2024 došlo k nárůstu produkce mléka v České republice, a to o 76 milionů litrů oproti předchozímu roku, čímž celkový objem dosáhl 3,46 miliardy litrů. Rovněž vzrostla průměrná spotřeba mléka a mléčných výrobků – každý obyvatel ČR zkonzumoval v průměru 260,9 kilogramu, což představuje meziroční nárůst o šest kilogramů.
Tato data poskytl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček u příležitosti oslav Světového dne mléka, který každoročně připadá na 1. června. Průměrná cena litru mléka činila v loňském roce 11,36 Kč, tedy o 0,40 Kč více než v roce 2023.
Při oslavách Světového dne mléka byly v Národním zemědělském muzeu vyhlášeny výsledky 22. ročníku soutěže „Mlékárenský výrobek roku“. Letošní ročník se konal pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného, který byl osobně přítomen a předal ceny za výtvarné zpracování mléka přítomným dětem.
Absolutním vítězem se stala Apetito Omáčka Quattro Formaggi od společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a. s., která získala 95,6 bodů ze 100. Ocenění pro „absolutní novinku roku“ obdrželo sladké kondenzované mléko Salko bez laktózy od Mlékárny Hlinsko, a. s.
Hlavní cenu médií získalo Jaroměřické žervé (Jaroměřická mlékárna, a. s.), které zároveň zvítězilo v kategorii čerstvých sýrů a tvarohů.
Soutěže se zúčastnilo 18 tuzemských výrobců s celkem 55 produkty, které byly hodnoceny ve 9 kategoriích. V kategorii konzumních mlék a smetan zvítězilo OLMA High Protein Milk (OLMA, a. s.), mezi zakysanými mléčnými nápoji dominovala Valašská kyška (Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r. o.). Nejlepší jogurt s obsahem tuku do 5 % byl MILKO Řecký jogurt bílý (Polabské mlékárny), v kategorii smetanové jogurty a zakysané smetany zvítězila Bio zakysaná smetana 15 % téže značky. Nejlepší mléčný dezert – Matylda Bio dezert Natur – byl rovněž od Polabských mlékáren.
V kategorii sýrů s plísní nebo mazem na povrchu vyhrál Král sýrů Hermelín – Provensálské bylinky (Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a. s.), mezi polotvrdými sýry pak Provolone Piccante Fette (Brazzale Moravia, a. s.). Nejlepším výrobkem v kategorii tavených sýrů a sýrových omáček se opět stala Apetito omáčka Quattro Formaggi.
Do hodnocení se zapojilo 23 nezávislých porotců, kteří kromě kvality hodnotili i obchodní dostupnost, marketingovou podporu, správnost označování podle platné legislativy a u novinek rovněž stupeň inovace v produktu, technologii a balení. Dále byly posuzovány aspekty jako cílová skupina, nutriční profil, přínos pro životní prostředí a atraktivita pro spotřebitele.
Letos se výrazně prosadily tzv. high-protein produkty – tedy výrobky se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají současným výživovým trendům. Mezi přihlášenými výrobky byly často zastoupeny i produkty s přídavkem probiotických kultur a reformulovaným složením, včetně bezlaktózových variant.