Vztah člověk a dojnice – pohoda a užitkovost

Cílem všech chovatelů zvířat by měla být, krom ekonomického zisku, i pohoda zvířat. Tyto dva cíle jdou ovšem často ruku v ruce. Nejdůležitější je rozumět tomu, jak nás ostatní tvorové vnímají a chápou to, co děláme. Dva nejvýznamnější smysly skotu pro komunikaci s okolím jsou zrak a sluch. Neočekávané pohyby, zvuky či doteky mohou zvíře vylekat.

Mezi faktory, jež silně ovlivňují chování skotu: patří podmínky ustájení, krmná dávka a vztah člověk – zvíře. Právě vztah mezi člověkem a zvířetem může být jedním z hlavních činitelů, jenž ovlivňuje úroveň stresu dojnic. Stres a nešetrné zacházení má na skot neblahý vliv, což bylo známo již o mnoho dříve, než se začalo se složitým vědeckým dokazováním a pokusy. Bližší pochopení vztahu mezi člověkem a zvířetem je nutné pro jakékoliv zlepšení welfare chovaných zvířat i práce ošetřovatelů.

Existuje řada způsobů, kterak hodnotit úroveň vztahu člověk – zvíře. Mezi standardizované testy patří zkouška držení si odstupu (avoidance distance test), kdy se vyhodnocuje reakce dojnice k přibližujícímu se člověku (zvířeti neznámému) a skrze ni i kvalita welfare ustájených zvířat.

Předchozí zkušenost zvířat s člověkem předurčuje, zda jej budou vnímat v pozitivním (nebát se ho a neutíkat před ním) či v negativním světle. Strach dojnic z lidí je v přímé spojitosti s negativním přístupem a projevy ošetřovatelů. Rovněž byla potvrzena i spojitost mezi vztahem člověk – zvíře a zdravím vemene, šetrné zacházení dojiče je spjato s nižším skóre somatických buněk i nižší prevalencí mastitidy.

V dnešní době, kdy se čím dál více akcentuje kvalita života hospodářských zvířat je důležité, aby bylo využito všech znalostí zlepšujících welfare zvířat.*

Ing. Jan Pytlík, Ing. Radim Codl, Ing. Jaromír Ducháček, Ph.D., katedra chovu hospodářských zvířat, Česká zemědělská univerzita v Praze

 Podrobněji v časopisu Náš chov 1/2020.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down