07.08.2015 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Welfare a chovný komfort – kritérium pro volbu technologií

Analyzování úrovně welfare a chovného komfortu jako kritéria pro volbu či výběr stájových technologií by mělo být trvalou činností zodpovědných chovatelů a poradců v chovech. Ti by je měli hodnotit nejen bezprostředně po zahájení provozu nové či rekonstruované stáje, ale také průběžně, protože se s časem mění podmínky chovu, především v důsledku fluktuace stájových a řídících pracovníků, ale i změnami v technologiích.

 

K tomu, abychom mohli stanovit, resp. porovnat současnou úroveň chovného prostředí, resp. welfare, chovného komfortu atd. s požadovanou úrovní, je nezbytné především sjednotit systém hodnocení. Tento systém hodnocení welfare či chovného komfortu je závislý na tom, zda je jeho cílem je pouhé ověření nebo kontrolování úrovně welfare na farmách a jeho vyhodnocení v různých výrobních systémech, nebo má-li být tento systém jakýmsi nástrojem či pomůckou umožňující chovateli definovat na jeho farmě dosud „neviditelné“ rezervy a problémy. Ale nejen to, hlavním výsledkem analýzy by totiž mělo být stanovení souboru opatření k jejich nápravě.

Hodnocení welfare je tedy založeno

  • na stanovení důležitosti jednotlivých ukazatelů pro welfare,
  • na víceméně nedůležité vypovídací hodnotě ukazatelů welfare (za předpokladu, že jsou v protokolu obsaženy další ukazatele),
  • na použitelnosti ukazatelů pro studie či závěry na úrovni farmy.

Jedná se o:

  • Ukazatele chování ustájených zvířat, včetně vztahu člověka a zvířete, chování krav v dojírně, v boxových ložích, ale i sociálního chování
  • Ukazatele zdraví, včetně znečištění těla, tělesné kondice, stavu kůže, poranění, zdraví paznehtů, četnosti kulhání, léze struků, včetně klinických chorob
  • Ukazatele systému managementu, včetně parametrů ustájení, managementu a organizace práce

doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc.

technolog-specialista

Podrobněji v časopisu Náš chov 8/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down