Zajímá vás historie mletí obilí? Chcete se dozvědět více o vodních mlýnech? Ideální příležitostí k tomu je návštěva Chadimova mlýna v obci Horní Dubenky na Jihlavsku, kde vás uvítá a mlynářským muzeem provede nadšenec do tohoto řemesla Martin Chadim, jehož předci se zde usídlili již v roce 1644. Pokud vás nadchne i klidné prostředí, lesy kolem a kopcovitý terén Vysočiny s četnými cyklotrasami, můžete tu setrvat a ubytovat se v hezky zrekonstruovaných prostorách, kde dříve spávala mlynářská chasa. K dispozici je i kemp o kapacitě osmi stanových míst.
Základy nové éry této usedlosti položily po změně režimu tety dnešního majitele Marie Chadimová a Eva Samková, které zažádaly o restituce a od počátku se tu věnovaly agroturistice. „Tehdy spolupracovaly s organizací ECEAT, která v té době vznikla v Nizozemsku, aby mimo jiné podporovala agroturistiku v Česku. Jezdili sem na dovolenou hodně právě nizozemští turisté, kteří si oblíbili zejména kempování či ubytování jednoduššího typu na zajímavých venkovských usedlostech a vznikajících rodinných farmách. Brzy poté teta vstoupila i do nově založeného Svazu venkovské turistiky a agroturistiky, kde jsme členy dodnes a rádi využíváme všech služeb, které nám poskytuje,“ vysvětluje Martin Chadim.
Ten zde se svou rodinou žije, věnuje se provozu agroturistických služeb včetně muzea a také hospodaří na pozemcích, jež k mlýnu historicky patřily, od roku 2005. Pomáhá mu manželka Mária, která mimo jiné zajišťuje chod občerstvení, kde turistům nabízí různé nápoje, menší jídla a dobroty, a dnes již i tři synové ve věku 18, 15 a 11 let.
Hospodářská část usedlosti slouží svému původnímu účelu. Martin Chadim se věnuje hospodaření v režimu ekologického zemědělství na 51 hektarech okolních luk a pastvin, k farmě patří také 10 ha lesa, vše v nadmořské výšce okolo 650 m n. m. Na pastvinách se celoročně pase více než 30hlavé stádo masného skotu plemene aberdeen angus včetně jednoho plemenného býka, prodáván je zástav.
„Vybrali jsme si hospodaření bez chemických postřiků a hnojiv, které je nejbližší našemu smýšlení a jsme maximálně spokojeni. Do budoucna ještě uvažujeme o agrolesnictví,“ říká farmář.