Silážní kukuřice je označována za královnu pícnin sacharidové povahy, vyznačující se snadnou silážovatelností, nejvyšším výnosem suché hmoty (až 18–20 t) a energie z 1 ha plochy a plně mechanizovatelnou sklizní. Krmná hodnota objemných krmiv obecně rozhoduje nejen o denní produkci, ale i o denním příjmu sušiny. Ten je do velké míry závislý také na chutnosti krmné dávky. Kukuřičné siláže zvyšují prostřednictvím vyššího obsahu škrobu dostupnost energie pro bachorovou mikroflóru a mají tak i pozitivní vliv na obsah mléčné bílkoviny.
Kukuřičná siláž se tak stala v našich klimatických podmínkách dominantním objemným krmivem ve směsných krmných dávkách (TMR) skotu a často zaujímá až 50% podíl krmné dávky. Kukuřičné siláže patří svým obsahem a kvalitou škrobu mezi nejvýznamnější zdroje energie z objemných krmiv pro přežvýkavce, zejména dojnice. V 1 kg sušiny obsahuje v rozmezí 28 až 30 % škrobu a 9,0 až 10,5 % dusíkatých látek. Koncentrace energie NEL se pohybuje v rozmezí 6,2 až 6,8 MJ/kg sušiny. Tato relativně velká variabilita ve výživné hodnotě, v koncentraci energie zejména, je ovlivněna nejen volbou odrůd, resp. zastoupením zrna na sušině celé rostliny, vegetačním stadiem sklizně, habitem rostliny, klimatickými podmínkami (celkové množství a rozdělení srážek, teplotní průběh), ale také hustotou výsevu a dalšími agrotechnickými faktory, například úrovní výživy a hnojením.
Kvalitní kukuřičná siláž by měla mít obsah sušiny na úrovni 30–35 %, obsah hrubé vlákniny maximálně v rozmezí 20–21. Z hlediska zařazení kukuřičné siláže do TMR je nezbytné sledovat celkovou koncentraci škrobu v 1 kg sušiny krmné dávky a dbát na to, aby celková koncentrace nepřevýšila hodnotu 30 %. Škrob kukuřičných siláží se vyznačuje nižší bachorovou degradovatelností než škrob z jiných obilovin a tím se větší podíl dostává do střevního traktu, kde je efektivněji zhodnocován na glukózu. Při zkrmování kukuřičné siláže ve srovnání se zelenou pící kukuřice Szarek a kol (2010) zjistili, že kukuřičné siláže ovlivnily složení mléčného tuku, který obsahoval vyšší hodnotu nasycených mastných kyselin. Kvalitní kukuřičná siláž tak sehrává důležitou stabilizační úlohu v krmných dávkách přežvýkavců, a to nejen v zimním, ale i v letním krmném období.
Specifika silážní kukuřice
Kukuřice se s přihlédnutím k technickým možnostem může sklízet a skladovat několika způsoby:
Sklizeň a silážování jako celé rostliny (tradiční technologií, technologií Shredlage®).
Sklizeň silážní kukuřice s vyšším strništěm.
Dělená sklizeň kukuřice (LKS, CCM).
Sklizeň a konzervace vlhkého a mechanicky upraveného zrna kukuřice – mačkáním, drcením, šrotováním (HMGC).
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!